2024. március 28., csütörtök

Orbán: kénytelenek vagyunk megvédeni a déli határt, de ez nem Szerbia ellen irányul

Magyarország kénytelen megvédeni déli határait, de ez a lépés nem irányul Szerbia és a szerb nép ellen - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő szerdán Budapesten, a magyar-szerb kormányülés után Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország a legális határátkelőhelyeket fenntartja, azokat bővíteni, fejleszteni akarja, vagyis „határátkelőhelyeket nem zárunk le, de a törvénytelen határátlépéseket minden eszközzel meg fogjuk akadályozni".

Magyarország mára „harapófogóba" került, mert nemcsak délről érkeznek „a népvándorlás újabb hullámai", hanem nyugati országok részéről is az a szándék, hogy illegális határátlépőket küldjenek vissza Magyarországra. Ezért „bármennyire is nem esik jól, bármennyire is ismerjük a következményeit, mégis kénytelenek vagyunk Magyarország déli határait megvédeni" - fogalmazott a miniszterelnök.

Igyekezett azonban biztosítani szerb kollégáját - folytatta -, hogy ez a lépés nem irányul Szerbia ellen.
Megerősítette: a magyar kormány álláspontja szerint nem menekült-, nem is gazdasági bevándorlási kérdésről van szó, hanem egy újabb kori népvándorlásról, amely nem zárul le egyhamar. A kormányfő szerint ugyanis illúzió, hogy az afrikai válságövezetekből csak addig érkeznek Európába emberek, amíg azok a területek nem pacifikálódnak. „Ez nem így van", „ha hagyjuk, akkor milliós, sőt tízmilliós, sőt százmilliós számban is elképzelhető egy modern népvándorlás" - mondta.

Szerbia büszke rá és elégedett azzal a jó viszonnyal, amely Magyarországhoz fűzi; sok energiát fektettek ennek megteremtésébe, és ezt nem ronthatja el a magyar-szerb határra tervezett határzár - mondta Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök.

Bár Szerbia nem örül a kerítésnek a magyar-szerb határon, bízik benne, hogy sikerül rendezni a szerb-macedón határon kialakult helyzetet, és ebben Magyarország is segít - közölte. Mint mondta, Magyarország azt a magyarázatot adta, hogy nem Szerbia miatt emeli a kerítést, hiszen a két ország kapcsolatai barátiak, és Magyarország a területét, az érdekeit védi.