2024. március 29., péntek

Nem létesítenek menekülttábort

Aleksandar Vulin miniszter Magyarkanizsán tárgyalt
A miniszter ígéretet tett a segítségre

A miniszter ígéretet tett a segítségre

Tegnap két megbeszélést is tartottak a menekültkérdéssel kapcsolatban Magyarkanizsán. Reggel a községben tevékenykedő politikai pártok képviselői gyűltek össze a városházán, ahol záradékba foglalták álláspontjukat a témáról. Dr. Bimbó Mihály polgármester elmondta, hogy a menekültek ügye közös gond, ezért van szükség a véleménycserére és a közös fellépésre. A jelen lévő pártok – a Szerb Haladó Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt és a Szerb Szocialista Párt – képviselői egyetértettek abban, hogy fokozni kell az utcák, közterek tisztítását, karbantartását, nagyobb rendőri jelenlétre van szükség Magyarkanizsán, Horgoson és Martonoson, valamint térfigyelő kamerákat kell felszerelni a lakosság biztonságérzetének növelésére. Emellett támogatni kell a rendőrséget maszkok, kesztyűk és fertőtlenítőszerek vásárlásával a fertőzések elkerülése végett. A polgármester a pártok jóváhagyásával kijelentette, hogy nem támogatják sem ideiglenes, sem állandó jellegű menekülttábor létrehozását a község területén, valamint együttesen támogatják az önkormányzat törekvéseit a tartomány és a köztársaság irányába, hogy anyagi támogatással segítsék a községet.

A fenti pontokat tartalmazó dokumentumot a nap folyamán átnyújtották Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyi miniszternek, aki kedden a községbe látogatott, és a menekültüggyel kapcsolatos megbeszélésen vett részt az illetékes szervekkel. A miniszter a sajtótájékoztatón ígéretet tett arra, hogy a kormány segítséget nyújt a probléma kezelésében. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a magyar és a szerb kormány mai együttes ülésén sikerül megoldást találni a határzár ügyében.

A polgármester beszámolt az egyre súlyosbodó helyzetről is.

– Naponta 1000–1200 menekült vonul át Magyarkanizsán, a probléma abból adódik, hogy komoly kiadást jelent az önkormányzatnak és a Komunalac közvállalatnak a takarítás, a rendszeres fertőtlenítés. Erre a kiadásra nincsenek félretett összegek a községi büdzsében. Nincs szándékunkban tábort létesíteni, a mi célunk az, hogy ezek a menekültek minél gyorsabban hagyják el a községet. Tervben van azonban, hogy a rendőrség udvarában mobil WC-ket, a nyári hónapokra való tekintettel pedig tusolókat állítanak föl – mondta a polgármester.

A közterek takarítását végző Komunalac közvállalatnak megnövekedett munkát jelentenek a Magyarkanizsára érkező menekültek. Pálfi Ervin igazgató elmondása szerint minden tőlük telhetőt megtesznek, de anyagi kereteik végesek.

– A közterek takarítására szánt idei összeget valószínűleg már az ősz folyamán felhasználjuk. A heti egyszeri takarítás helyett az utóbbi időben már kénytelenek vagyunk naponta összegyűjteni a szemetet. A munkások minden kora reggel feltakarítják a köztereket, fertőtlenítjük a padokat, a zöldfelületeken pedig rendszeresen nyírjuk a füvet. Eddig meg tudtunk birkózni a feladattal, de ha tovább növekszik a menekültek száma, akkor még a személyzet számát is növelni kellene. Ebben némi segítséget nyújt a közmunkaprogram is – mondta az igazgató.