2024. április 25., csütörtök

Életmentő Castro-hobbi

Kuba mégis legyőzi Amerikát! Amerika emiatt békülget Kubával! Ilyen és hasonló újságcímek jelentek meg nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok decemberben bejelentette: új fejezet kezdődik a két ország kapcsolatában. A bombasztikus címek arra utaltak, hogy Amerika „ráharapott” egy kubai fejlesztésű vakcinára, az 55 évig tartó kereskedelmi embargó után ezért (is) kellett közelednie egymáshoz a két országnak. Az amerikai–kubai kapcsolatok enyhülésének a kezdete óta az első üzleti célú amerikai látogatás célja valóban egy amerikai rákkutatási központ és a Kubai Molekuláris Immunológiai központ megállapodása volt egy tüdőrák elleni vakcina előállításáról, amelynek klinikai tesztelését az Egyesült Államokban fogják elvégezni. Az amerikaiakat állítólag igencsak meglepte az a technológiai szint és szaktudás, amellyel a kubaiak az egészségügy területén rendelkeznek.

Kubában már évek óta nemcsak kubai tüdőrákosokon, hanem az egészségturizmus keretében ide utazó betegeken is jó eredménnyel alkalmazták azt a szert, amelyen a kubai orvosok 15 éven át dolgoztak. Elterjedését épp az embargó akadályozta meg, hiszen az nem csak az Egyesült Államokat érintette, hanem jóformán minden, Amerikával baráti kapcsolatot ápoló államot. Cimavaxnak hívják azt az oltást, amellyel Kuba világszerte felhívta magára a figyelmet és amelyért most a nyugati államok mellett Szerbia is sorban áll, a tüdőrák elleni szer ugyanis a kubai–amerikai közeledéssel elérhető lesz nemcsak az Egyesült Államok betegei számára, hanem Európában is. A kubai vakcina sajtóhírek szerint bizonyítottan segít a tüdőrákosokon. A gyilkos kór negyedik stádiumában lévő betegek kezelésére használják leginkább – ebben a stádiumban már nem műthető a páciens, csak sugárzással és kemoterápiával lehet próbálkozni, de igen magas a betegek elhalálozási aránya. A Cimawax nem a tumort támadja közvetlenül, hanem azokra a proteinekre hat, melyek a vérben keringenek és a tumort okozzák. A forradalmi szer hatása egyértelműen pozitív: jelentősen meghosszabbítja a kezelésben résztvevők életét, csökkenti a fájdalmakat, segít a légzési nehézségeken, sőt a legtöbb betegnél súlygyarapodást is eredményezett. A kutatók azt remélik, a Cimavax más daganatos betegségek kezelésében is kulcsfontosságú gyógyszer lehet.

Azok, akiknek már semmi más reményük nem maradt a gyógyulásra, eddig is megtalálták a módját annak, hogy valamilyen módon hozzájussanak ehhez a reményt adó kubai szerhez, de Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter bejelentése szerint a gyógyszer várhatóan szeptembertől legálisan is elérhető lesz Szerbiában, a hírek szerint a Torlak Intézetben állítják majd elő. Szerbiában évente hatezer tüdőrákos beteget regisztrálnak, egy részüknek biztos életminőség-javulást jelentene ez az új gyógyszer. Vladimir Kovčin onkológus azonban figyelmeztet: a vakcina nem csodaszer, nem gyógyítja meg a beteget és nem pusztítja el a meglévő daganatot, de gátolja az új rákos sejtek és az áttétek kialakulását – a beteg túlélési esélyei ezzel jelentős mértékben javulhatnak.

Egyébként a kubai gyógyszer szerbiai gyártása nem most került először szóba, Zoran Vujović, a Vama cég tulajdonosának állítása szerint ő már három évvel ezelőtt kísérletet tett a Cimavax EGF hazai bejegyzésére, de akkoriban a hatalom nem támogatta ezt a próbálkozást. Ő azt is tudni véli, hogy a kubaiak a számukra ingyenes, másoknak 7000 euróba kerülő terápiát tulajdonképpen Fidel Castro volt kubai elnök gyógyászat iránti szenvedélyes érdeklődésének köszönhetik.