2024. április 20., szombat

„A társulatunk évekre visszamenőleg kiválóan szerepel a fesztiválon”

A Magyar Színházak 27. Kisvárdai Fesztiváljáról az újvidéki társulat több díjjal tért haza
Jelenet a Csárdáskirálynőből (Molnár Edvárd felvétele)

Jelenet a Csárdáskirálynőből (Molnár Edvárd felvétele)

Kisvárda város polgármesterének díját az újszerű rendezői elgondolásért és az igényes megvalósításért a Táborosi Margaréta által rendezett Csárdáskirálynő kapta. A fesztiválrendező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házának egyéni díját az Újvidéki Színház III. Richárd betiltva és a Csárdáskirálynő című előadásban nyújtott alakításaiért BalázsÁron vehette át. Mindemellett életműdíjat vehetett át László Sándor színész-rendező, egyetemi tanár, aki elhivatottsága és szakértelme által a vajdasági színházi élet meghatározó személyisége.

A díjak kapcsán megkérdeztük Venczel Valentint, az Újvidéki Színház igazgatóját, hogy hogyan élte meg ezeket az elismeréseket:
– Természetesen nagyon örülök és büszke vagyok, hogy a színházunk a kisvárdai fesztiválon ismét nagy sikert aratott. A társulatunk évekre visszamenőleg kiválóan szerepel a fesztiválon. A Csárdáskirálynő és a III. Richárd betiltva egyaránt nagyon magas színvonalú produkciók, ezért a díjak nem okoztak meglepetést – nyilatkozta lapunknak az igazgató – László Sándor 11 éven át igazgatója volt az Újvidéki Színháznak, és azt gondolom, hogy nagyon sokat adott az intézménynek. Érdekesnek tartom, hogy Vajdaságban nem méltányolták a színházi tevékenységét, ugyanakkor egy magyarországi rendezvényen elismerik a munkásságát – mondta Venczel.
A 27. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján június 19. és 27. között tizenkilenc társulat vett részt, a zsűri és a közönség 25 előadást láthatott a 2014/15. évi idény legjobbnak tartott darabjai közül.