2024. április 20., szombat

Egészségügyi szakápolói szak nyílik a szabadkai Óvóképzőben

A cél a felsőfokú képzettséggel rendelkező egészségügyi nővérek számának növelése

Új, akkreditált egészségügyi szakápoló alapképzési szak indul az Óvó- és Edzőképző Főiskolán szeptembertől Szabadkán, így a zombori, verbászi, zentai vagy szabadkai egészségügyi középiskolát befejezett diákoknak lehetőségük lesz Szabadkán is megszerezni a főiskolai végzettséget. Az alapképzésre szeptembertől lehet jelentkezni.

Momčilo Pavlović, Óvó- és Edzőképző Főiskola igazgatóhelyettese az új szakkal kapcsolatban elmondta, míg Szerbiában másodikként kapták meg az akkreditációt, amelynek eredményeként tavaly első ízben iratkozhattak be a hallgatók a nutricionista (táplálkozási tanácsadó) és dietetikus szakra, az idén az egészségügyi területen való továbbtanulási lehetőségek bővítéseként újabb egészségügyi szakkal bővül az intézmény.

– Célunk, hogy az egészségügyi nővérek tudását magasabb szintre emeljük, hiszen nagyon fontos a folyamatos továbbképzés, nemcsak az orvosok, hanem az egészségügyi nővérek körében is. Eddig az újvidéki Egészségügyi Kar volt az egyetlen Vajdaságban, ahol ilyen jellegű felsőfokú képzést meg lehetett szerezni, s mivel sikerült megszereznünk az akkreditációt, immár Szabadkán is nyílik ilyen alapképzési szak. Azért fontos ez, mert Szerbiában mintegy nyolcvanezer egészségügyi nővér van, azonban csak tíz százalékuknak van felsőfokú iskolai végzettsége, az Európai Unió elvárásai alapján azonban legalább harminc százalékuknak kellene rendelkeznie felsőfokú végzettséggel – mutatott rá az igazgatóhelyettes.

Pavlović kiemelte, azt a tényt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt években nagyon sok egészségügyi dolgozó nyugaton vállalt munkát, ezért az alapképzés programját megpróbálták összehangolni a külföldi központok programjával, így a német nyelv tanítására is nagyobb hangsúlyt fektetnek, emellett sokkal több gyakorlati órát irányoznak elő a képzés során, az előadók pedig az egészségügyben dolgozó szakemberek lesznek.

Dragutin Rajić, a főiskola igazgatója még hozzátette, az intézmény keretében több szakon is továbbtanulhatnak a fiatalok. Az óvóképzésre száztíz hallgatót vesznek fel, ebből nyolcvanan szerb, harmincan pedig magyar nyelven folytathatják tanulmányukat, és az első pályázati időszakban összesen hatvanheten jelentkeztek. Sportedzői szakra összesen hatvan hallgatót tudnak felvenni, és első körben harmincöten jelentkeztek, speciális óvodapedagógusi szakra a hatvan szabad helyre huszonöten, a nutricionista szakra a huszonnégyből huszonhárman jelentkeztek, azonban a képzőművészeti szakra nem volt jelentkező.

– Ha az idei évet összehasonlítjuk a tavalyival, akkor elmondható, hogy megközelítőleg ugyanannyi fiatal jelentkezett intézményükbe, mint tavaly, ugyanakkor mindegyik szak iránt nagyobb volt az érdeklődés, kivéve a speciális óvodapedagógusi stúdiumot. Mivel számítottunk erre, időben megtettük a szükséges lépéseket az egészségügyi szakápoló alapképzési szak akkreditációjának megszerzéséhez, melyhez szeptemberben a tartománytól megkapjuk az engedélyt és lehetőségünk lesz a pályázat kiírására. A szakra 56 hallgatót tudunk felvenni, akik közül huszonöten állami költségen folytathatják majd tanulmányaikat, de számítunk arra is, hogy a speciális szak iránt szeptemberben lesznek még érdeklődők.