2024. március 29., péntek

Fizetésképesek a görög bankok Szerbiában

A Szerbiában működő, görög többségi tulajdonban lévő bankok továbbra is a legnagyobb rendben működnek, és fogadják ügyfeleiket – olvasható a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) idevágó közleményében, amelyben a Görögországban kialakult monetáris helyzetre reagál.

A jegybank a tájékoztatóban megemlíti: Semmiféle pénzügyi korlátozás sem tapasztalható a görög többségi tulajdonban lévő pénzintézetek irányából, tehát azok szakszerűen működnek, és semmiféle pénzügyi beavatkozásra sincs szükség az SZNB részéről.

Szerbiában egyébként az Eurobank, a Vajdasági Bank, a Piraeus Bank és az Alfa Bank van jobbára görög kézben. Ezek az intézmények az országban zajló banki tevékenység 14 százalékát valósítják meg.

Az SZNB szerint azért történhetett meg, hogy a szóban forgó pénzintézetek megőrizték likviditásukat, mert sokkal következetesebben vezették a pénzügyeket, mint a görögországi anyavállalatok.

Végül a jegybank a jelentésben arra is rámutatott, hogy a kialakult helyzet miatt a továbbiakban fokozottabb figyelemmel fogja ellenőrizni az említett bankokat, valamint a Görögországban zajló pénzügyi eseményeket is, elsősorban azért, hogy a kérdéses pénzintézetekkel karöltve korrigálják a lehetettséges kellemetlenségeket, ha bekövetkeznének.