2024. március 28., csütörtök
KÉZILABDA

A Kiel ellen a Veszprém, a Barcelona ellen a Szeged

Az előző idényben döntős MKB-MVM Veszprém többek között a német THW Kiellel, míg a legutóbb negyeddöntős Mol-Pick Szeged a címvédő Barcelonával került azonos csoportba a férfikézilabda-Bajnokok Ligája főtábláján.

Az biztos volt, hogy a két magyar csapat a csoportkörben elkerüli egymást, és az is, hogy a veszprémiek találkoznak a lengyel Wisła Płockkal, a Tisza-partiak pedig – akárcsak az előző kiírásban – a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev lengyel együttesével, a Kielcével.

A veszprémiek először megkapták a háromszoros BL-győztes német Kielt, amelyet a májusi kölni final four elődöntőjében legyőztek. Így aztán a Tisza-partiaknak az első kalapból a címvédő Barcelona jutott. Az MKB-MVM Veszprém a Kielen és a Płockon kívül a világsztárokkal felálló, ám eddig a nagy eredménnyel adós PSG, a szlovén Celje, a horvát HC Zagreb, a török Beşiktaş és a 2014-es bajnok német Flensburg-Handewitt együttesével találkozik.

A szegediek a címvédő és a Kielce mellett a macedón Vardar Szkopje, a dán KIF Kolding, a német Rhein-Neckar Löwen, a svéd IFK Kristianstad és a francia Montpellier csapatával meccselnek a csoportban.

Nagy László, a veszprémiek válogatott átlövője a klub honlapjának elmondta: ez elmúlt években mindig a legnehezebb csoportba kerültek.

„Nehéz ez a csoport, de szeretjük a kihívásokat, ennek megfelelően fogunk készülni. Majd meglátjuk, hogy milyen ez az új rendszer, de szinte biztos, hogy még hatványozottabban hajtani kell az utolsó fordulóig. Nagyon fontos lesz, hogy ki végez a csoport élén” – jegyezte meg Nagy.

A Veszprém és a Szeged is az úgynevezett erősebb ágon (A, illetve B csoport) érdekelt. Innen a csoportelsők egyből a negyeddöntőbe jutnak, míg a második, harmadik, negyedik, ötödik és hatodik helyezettek a nyolcaddöntőben folytatják, akárcsak a gyengébbik ág legjobbjai.

A csoportküzdelmek szeptember 16-án rajtolnak és 2016. március 6-ig tartanak. A nyolcaddöntők márciusban, a negyeddöntők áprilisban lesznek. A hagyományos kölni négyes döntő május 28-án és 29-én lesz.

A csoportok, erősebbik ág, A csoport: THW Kiel (német), MKB-MVM Veszprém, PSG (francia), Celje (szlovén), Wisła Płock (lengyel), HC Zagreb (horvát), Beşiktaş (török), Flensburg-Handewitt (német).

B csoport: Barcelona (spanyol), Kielce (lengyel), Vardar Szkopje (macedón), KIF Kolding (dán), Mol-Pick Szeged, Rhein-Neckar Löwen (német), IFK Kristianstad (svéd), Montpellier (francia).

Gyengébbik ág, C csoport: La Rioja (spanyol), Meskov Breszt (fehérorosz), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Porto (portugál), Vojvodina (szerb), Tatran Presov (szlovák).

D csoport: Metalurg Szkopje (macedón), Skjern (dán), Motor Zaporizzsja (ukrán), Schaffhausen (svájci), Baia Mare (román), a selejtező torna győztese (HC Hard (osztrák), RK Borac (bosnyák), Limburg Lions (holland), Elverum (norvég)).

Erős csoportba kerülhet a Győr

A magyar aranyérmes FTC-Rail Cargo Hungaria kedvező csoportba került a női kézilabda-Bajnokok Ligájában. A bécsi sorsoláson a ferencvárosiak a német Thüringer HC, a horvát Koprivnica és a francia Fleury Loiret együttesét kapták.

Amennyiben a 2013-as és 2014-es bajnok győriek sikerrel veszik a szeptemberi selejtezőt, amelynek elődöntőjében a kragujevaci Radnički lesz az ellenfelük, úgy nehéz dolguk lesz, hiszen találkoznak a dán FC Midtjyllanddal, a macedón Vardar Szkopjével és az osztrák Hypo Niederösterreich csapatával.

Szucsánszki Zita, az FTC irányítója és Tomori Zsuzsanna, a győriek átlövője az nso.tv-nek nyilatkozott. Előbbi elmondta, hogy a csoportjukat kiegyensúlyozottnak tartja, ugyanakkor az águkon szerepel a nagyon erős Larvik és a Rosztov is. Ezekkel együtt szeretnének a nyolc közé kerülni. Tomori úgy gondolja, az ETO-nak kötelező továbbjutnia a selejtezőből, és ha mindenki egészséges, akkor a final fourba kerülés a cél.

Női BL, főtábla, A csoport: Larvik (norvég), Krim Ljubljana (szlovén), Rosztov Don (orosz), a 2. selejtezőcsoport győztese.

B csoport: FTC-RAIL Cargo Hungaria, Thüringer HC (német), Podravka Koprivnica (horvát), Fleury Loiret (francia).

C csoport: FC Midtjylland (dán), Vardar Szkopje (macedón), Hypo Niederösterreich (osztrák), az 1. selejtezőcsoport győztese.

D csoport: Budućnost Podgorica (montenegrói), CSM Bucuresti (román), IK Sävehof (svéd), Lublin (lengyel).

Játéknapok: október 16/18., 23/25., október 30./november 1., november 6/8., 13/15., 20/22.

Az első három helyezettek jutnak a középdöntőbe, amelyet január 8. és február 28. között rendeznek. A negyeddöntőket áprilisban játsszák. A négyes döntőnek Budapest ad otthont május 7-én és 8-án.

Selejtező (szeptember 12–13.), 1. csoport: Győri Audi ETO, Glassverket (norvég), Sercodak Dalfsen (holland), Radnički Kragujevac (szerb).

Az elődöntőben: Győr–Kragujevac és Glassverket–Dalfsen. Kijelölt helyszín: Glassverket.

2. csoport: Esbjerg (dán), Baia Mare (román), BNTU Minszk (fehérorosz), Ankara Yenimahalle (török). Az elődöntőben: Esbjerg–Ankara és Baia Mare–Minszk. Kijelölt helyszín: Nagybánya (Baia Mare).

A kvalifikációs torna győztese feljut a 16-os főtáblára. A második és harmadik helyezett a KEK harmadik körében, a negyedik helyezett pedig a KEK második körében folytathatja.