2024. április 20., szombat

Zavargás a debreceni menekülttáborban

Mintegy száz táborlakó botokkal, kövekkel felfegyverkezve kirohant a menekülttáborból. Kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat. Rengeteg rendőr van a helyszínen, egy főutat is lezártak. A hvg.hu értesülése szerint két ember konfliktusából alakult ki nagyobb balhé.

Nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök hétfő délután a kétszeresen túlzsúfolt debreceni menekülttáborhoz - adta hírül a Szon.hu Szabolcs megyei hírportál. A rendőrség lezárt a 471-es út egy szakaszát, illetve a Sámsoni úti autóbuszfordulót is.

A megyei rendőr-főkapitányság megerősítette az intézkedés hírét, de részletekkel nem szolgáltak az esetről. A hvg.hu azonban úgy értesült, hogy két ember konfliktusa fajult el. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát is hasonlóan tájékoztatták a táborból: ott úgy tudják, már rendeződött a probléma.

A Hajdú-Bihar Megye Napló úgy értesült, 3 óra körül a táborlakók közül mintegy százan botokkal, késekkel felfegyverkezve kirohantak a menekülttáborból a Sámsoni útra, ahol először kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket. A helyszínen három szelektív kuka is kigyulladt.

A rendőrségnek azonban a jelek szerint sikerült visszaszorítaniuk a táborlakókat a kerítés mögé. A rendőrök jelen pillanatban szembenéznek a tüntetőkkel, akik időnként skandálnak valamit. A kapun belül 50-100 ember van az első vonalban, a többiek nem látszanak a takarás miatt - írja a Szon.hu. Mentő is érkezett, egy hasát fogó terhes nőt hoztak ki a táborból.

A környéken lakók a Naplónak azt mondták, ők még sosem féltek ennyire, többen bezárkóztak lakásaikba.

A táborban nagy a zsúfoltság, a befogadó állomást 800 emberre tervezték, jelenleg körülbelül 1600-an vannak. Itt általában három hetet töltenek a migránsok, mielőtt tovább mennek. A zsúfoltság miatt többen az udvaron alszanak hálózsákokban és matracokon. 

VALLÁSI VITÁVAL KEZDŐDÖTT

A később kiadott hatósági közleményben már az állt, hogy sikerült a helyzetet stabilizálni, a rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint nem sokkal délután fél három után két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés alakult ki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadóállomásán. A konfliktus elmérgesedett, az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be az elfajult viszályba.

Mint írták, „a rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott”. A konfliktus résztvevőit szétválasztották, egy embert előállítottak a debreceni rendőrkapitányságra.

A történtek során a rendőrség tudomása szerint nem sérült meg senki. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és a környéken továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet – írták.