2024. április 25., csütörtök

Egész nap folytak a tárgyalások Brüsszelben

A szerb kormányfő és a koszovói külügyminiszter is a megállapodásban reménykedik

Miután a múlt heti keddi brüsszeli fordulón nem sikerült rendezni a Belgrád és Pristina közötti ellentéteket az energiaügy, a távközlés, a Kosovska Mitrovica-i Béke-park és a szerb községek közösségének hatáskörei kapcsán, hétfőn újabb fordulót tartottak Federica Mogherininek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének közvetítésével. A találkozóról nem szivárogtak ki információk kora estig, amikor is felfüggesztették a tárgyalásokat, mert a főképviselőnek egyéb kötelezettségei voltak, az Európai Unió és Kína közötti csúcstalálkozón vett részt. A párbeszédet délelőtt 9 órakor kezdték meg, majd várhatóan az esti órákban folytatják.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő a találkozót megelőzően azt közölte, hogy nagy reményekkel indult útnak, s reméli, hogy megoldások születnek a nap folyamán. Ahogyan korábbi nyilatkozatai során, úgy ez alkalommal is hangot adott véleményének: nem minden Belgrádtól függ ebben a folyamatban, a másik félnek is készen kell állnia kompromisszumok megkötésére. Közölte, a szerb tárgyalócsoport készen áll ezekre a kompromisszumokra. Azt mondta, nem túl boldog, mert a másik fél folyamatosan megszegi a megállapodásokat, többek között azt a hét nappal ezelőttit is, mely arról szólt: nem beszélnek a nyilvánosság előtt az akkori fordulón elhangzottakról. Mint ismeretes, röviddel a múlt heti találkozót követően a pristinai Koha Ditore napilap arról számolt be a koszovói tárgyalócsoport egyik magát megnevezni nem kívánó tagjára hivatkozva, hogy a két fél már mindenben megállapodott, és hogy most már csupán az aláírások hiányoznak a dokumentumokról. Arról is cikkezett a lap, hogy a megoldások mindegyike kedvező Koszovó számára. A szerb kormánynál igyekeztek minél gyorsabban megcáfolni az állításokat, mondván, valódi megoldások nem születtek, előrelépés történt, a hétfői forduló azonban még nagyon is szükséges az egyezmények megszületése érdekében. Isa Mustafa koszovói kormányfő is annyit árult csupán el hivatalos keretek között, hogy bizonyos előrelépéseket megtettek a múlt kedden.

KIÉ AZ ÉSZAKI VILLANYHÁLÓZAT?

Időközben a koszovói parlament elmulasztotta meghozni azt a döntését, mellyel megalapítottak volna egy speciális bíróságot a Koszovói Felszabadító Hadsereg által elkövetett háborús bűnök kezelésének feladatával. Aleksandar Vučić kiábrándítónak nevezte a tényt, hogy erre egyelőre mégsem került sor.

Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter a nap folyamán adott nyilatkozatában várakozásának adott hangot, hogy a kérdéses témákban közös nevezőre tudnak jutni a tárgyalócsoportok. Úgy vélekedett, hogy az észak-koszovói villanyhálózat az egységes koszovói villanyrendszer részét fogja képezni majd.

Az elemzők szerint sok függ a párbeszéd eredményétől, Szerbia számára elsősorban az Európai Unióval megvalósítandó csatlakozási tárgyalósok első fejezeteinek megnyitása. Thaçi úgy értékelte, előbb vagy utóbb mindenképp megalapítják az említett bíróságot Pristinában, nem az a kérdés, hogy lesz-e, csupán az, hogy mikor, mondta.

NEM MOGHERINI HATÁSKÖRE

Brüsszelben nem kívánták kommentálni azokat az újságírói felvetéseket, hogy egy átfogó megállapodás a csatlakozási tárgyalások megnyitását eredményezné. Olyan információk kerültek napvilágra, melyek szerint Federica Mogherini javaslatot tehetne az Európai Bizottságnak a tárgyalások érdemi megkezdésére egy pozitív végkifejlet esetében. Maja Kocijančić, Mogherini sajtófelelőse elmagyarázta, lényegében Mogherininek nem áll a hatáskörében, nem feladata efféle ajánlásokat megfogalmazni. Mint mondta, a főképviselő valóban állandó kapcsolatban van az Európai Bizottsággal és annak munkatestületeivel, rendszeresen beszámol az elért eredményekről, efféle javaslatokat azonban nem fogalmaz meg. A sajtószóvivő szerint a helyzet nem ennyire összetett: Szerbia egy tagjelölt állam, amely megnyitotta a csatlakozási tárgyalásokat és most vár az első fejezetek megnyitására. Ajánlásokat maga a bizottság tesz, melyeket aztán a tagállamok is jóváhagynak, fogalmazott Kocijančić.