2024. április 24., szerda

Lassan már csak a szellemek használhatják

További 30 millió euróra van szükség, hogy Szabadkánál az y-ág elkészüljön

Több mint három év eltelt azóta, amióta legutóbb építőmunkásokat lehetett látni a 10-es közúti folyosó északi szakaszának, az úgynevezett y-ágnak a kiépítésén. Ennek az útszakasznak a célja az lett volna, hogy a kelebiai határátkelőtől a teherforgalmat elterelje az autópálya felé, hogy így ne kelljen Szabadka város központján áthaladni a több tonnás járműveknek.

A Szabadka–Zombor vasútvonal feletti felüljáró – biztos támaszték nélkül (Fotó: Miklós Hajnalka)

A Szabadka–Zombor vasútvonal feletti felüljáró – biztos támaszték nélkül (Fotó: Miklós Hajnalka)

A tervek elkészítése is megközelítőleg 15 évet vett igénybe, de úgy tűnik, a kivitelezésre is éveket kell majd várni. Az évek óta magára hagyott útszakaszt kikezdte az idő vasfoga. A korábbi munkálatokról a most már biztos támaszt nélkülöző vasbeton-konstrukciók és a fel nem töltött homokbányákról több méter mély gödrök árulkodnak.

A kelebiai határátkelőt az autóúttal összekötő útszakaszon a munkálatok 2010-ben kezdődtek el, de 2012-ben már le is álltak. Az akkori választások után az állami költségvetés átütemezését várta a munkálatok kivitelezésével megbízott Koridori Srbije közvállalat, abban az évben a munkálatok folytatására nem lett pénz előirányozva az állami költségvetésből. A valamivel több mint 22 kilométer útszakasz azóta lekerült az állami prioritások listájáról. Az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium becslései szerint a földterületek kisajátításával, távvezetékek kihelyezésének költségeivel, a kivitelezett munkák, valamint a tervdokumentációk kidolgozásának költségeivel megközelítőleg egymilliárd dinárt fordított az állam eddig erre az útszakaszra.

A Zombori utat a Topolyára vezető nemzetközi úttal összekötő lezárt útszakaszon egyre nagyobb sávban törik le az aszfalt széle (Fotó: Miklós Hajnalka)

A Zombori utat a Topolyára vezető nemzetközi úttal összekötő lezárt útszakaszon egyre nagyobb sávban törik le az aszfalt széle (Fotó: Miklós Hajnalka)

A Koridori Srbije közvállalat 2012-ben szerkesztőségünkbe eljuttatott beszámolójából kiderül, hogy három szakaszban tervezték az út kiépítését, amikor 2012 tavaszáig Szabadka kerülőútjának az előkészítő talajmunkálatai befejeződtek, és mintegy 70 százalékban fel is töltötték az úttestet. Az első szakaszon, amely a kelebiai határátkelőtől az M–17.1-es (Szabadka–Zombor) nemzetközi útig terjed, befejezték a Szabadka–Zombor vasútvonal feletti felüljáró betonkonstrukcióját. Ezeket a munkálatokat akkor a Borovica vállalat végezte, amely ma már csődeljárás alatt van. A második szakasz esetében, amely az M–17.1-es úttól az M–22.1-es országútig húzódik: kiásták a szükséges árkokat, valamint az építőmunkálatokat befejezték a 16. kilométerkőnél található pihenőig. A harmadik szakaszon, amely az autóút Szabadka déli bekötőútja, úgyszintén kiásták a szükséges árkokat, és az úttervezést is elvégezték. A szerződésbe foglaltak alapján a második és a harmadik útszakaszon a kivitelezéssel a Putevi Užice Rt. vállalatot bízták meg.

De hogy a helyszínen ebből mi maradt? Nem sok. A Szabadka–Újvidék nemzetközi út és a Zombori út közötti szakaszon sikerült a legtöbb munkálatot elvégezni, így erre a szakaszra aszfaltburkolat is került. És bár még mindig nincs befejezve, ez az út a mai napig le van zárva a forgalom előtt, néha-néha használják a sofőrök, hiszen jelentősen lerövidíti az utat például Topolya és Zombor között. S hogy hogyan történhetett meg, de az elmúlt években a lezárt út egyes szakaszai életveszélyessé váltak. Főként ott, ahol az útszegélyeket nem helyezték el annak idején, most a csapadék kimosta az aszfalt alól a töltést, és mint a tészta, az aszfalt most egyre szélesebb sávban töredezik le. A Zombori úttól a Szabadka–Zombor vasútvonal feletti vasbeton konstrukcióig vezető úton még látszik a zúzott kő, legalábbis néhány száz méteres szakaszon.

Az úttest sem bírja már sokáig, a homok beomlik (Fotó: Miklós Hajnalka)

Az úttest sem bírja már sokáig, a homok beomlik (Fotó: Miklós Hajnalka)

Ameddig az út biztonsággal járható, használják is, erről nemcsak a keréknyomok, hanem az út mellett kialakult illegális szemétlerakások is árulkodnak. Egyre beljebb haladva pedig az utat vagy benőtte a fű, vagy ahova nem került zúzott kő, az út jobb oldalán található több méter mély homokbányák miatt, a homokkal feltöltött útfelszín is saját irányt vett, egyre nagyobb sávban omlik be. A vasút feletti felüljárót pedig lassan már nem fogja semmi tartani, hiszen a támasztékként szolgáló homokot a szél lassan, lassan elhordja, a csapadék pedig kimossa.

– Szabadka kerülőútján, ami a kelebiai határátkelőtől a Szabadka déli bekötőútjáig tart, azaz az Y-ágon az építkezés 35 százaléka fejeződött be. Becslések szerint további 30 millió euróra lenne szükség, hogy azt be lehessen fejezni, amit 18 hónap alatt el is lehetne végezni. A munkálatok folytatása előtt azonban egységesíteni kell és kibővíteni a dokumentumokat, annak a projektfeladatnak megfelelően, amely felölelné azokat a munkálatokat is, amelyek nem tartoznak az alapszerződéshez. De mindenképpen szükség van a jelenlegi állapotok felmérésére, az elvégzett munkálatokhoz kell igazítani a projektumokat és elkészíteni az újabb méréseket és elkészíteni a munkálatok előszámláját. A minisztérium ma már korszerűbben áll hozzá a projektumok irányításához, minden nagyobb projektumnak megvan a felelőse, így nem kerülhetünk többé abba a helyzetbe, hogy nem tudjuk, kitől ered a projektum, hogy prioritást élvez-e, illetve van-e arra anyagi fedezet – áll az építésügyi minisztérium y-ággal kapcsolatos írásos válaszában, amiben utalnak arra, hogy a jelenlegi minisztérium örökölte ezt az áldatlan helyzetet. Mint rámutattak, azon dolgoznak majd, hogy a minisztérium más intézményekkel közösen megtalálja a szükséges anyagi forrást, hogy a munkálatok a következő évben folytatódhassanak.