2024. április 25., csütörtök

A tartományi felügyelőségnek kell döntenie

A szabadkai Zeneiskola iskolaszéke nem váltotta le Barlai Edit igazgatónőt

Csütörtök délután a tanfelügyelő utasítására összeült a Zeneiskola iskolaszéke, hogy kivizsgálják, Barlai Edit igazgatónő munkája és döntései során elkövetett-e hivatali visszaélést, illetőleg megsértette-e az oktatási törvényt. Az igazgatónő ellen az Electe Egyesület és a tanári kar egy része is feljelentést tett az iskolaszéknél, a Zeneiskola középiskolás diákjainak több mint fele pedig petícióban kérte Barlai Edit leváltását. Az igazgatónő ellen az elmúlt napokban, hetekben felhozott vádak között szerepelt, hogy az iskola négy diákjának megtiltotta a fellépést az Electe által szervezett jótékonysági hangversenyen, fizikailag rátámadt több tanárra, nem hajlandó kommunikálni a tanárok egy részével, lánccal kerített el egy részt, ahol a titkárnő dolgozik, mely tiltott terület a tanároknak, vagy hogy megtiltotta a kisegítő személyzet és a tanárok közötti kommunikációt.

Az iskolaszék megvizsgálta az ügyet, de nem váltotta le az igazgatónőt, hanem továbbította azt a tartományi tanfelügyelőséghez, hogy rendkívüli eljárásban vizsgálják meg az intézmény vezetőjének felelősségét.

Barlai Edit a Vajdasági RTV-nek adott nyilatkozatában cáfolta az ellene felhozott vádakat, s mint mondta, a kommunikáció hiánya miatt fajulhatott el így a helyzet. Annak kapcsán, hogy a diákok nem léphettek fel a koncerten, azt mondta, egyikük nem volt elég felkészült egy nyilvános szereplésre, a lánc csupán térelválasztóként szolgál, s azért került oda, mert a tanárkollégák rendszeresen bejártak oda és zavarták a titkárnőt munkájában, és az is előfordul egy intézményben, hogy az emberek véletlenül meglökik egymást. Az igazgatónő még azt is megmutatta, hogy az interneten ismeretlenek egy olyan honlapot működtetnek, melyen róla készült karikatúrákat tesznek közzé, s ezzel kapcsolatban az iskola már meg is tette a feljelentést. A Szabadkai Rádiónak nyilatkozva Barlai Edit kijelentette, nem tiltották meg a diákoknak a fellépést, és sehol semmilyen jegyzőkönyvben nem is szerepel az a szó, hogy „megtiltjuk”. Újságírói kérdésre azt is elmondta, furcsának találja a helyzetet, hogy az Electe igazgatója a Zeneiskolába érkezik tárgyalni arról, milyen is legyen az iskola jövője, s hogy ezek után majd más civil szervezetek jönnek ugyanezzel, s ez egy igen furcsa forgatókönyvet vetít a Zeneiskola elé.

Az iskolaszék ülése után Miloš Radović, az Electe Egyesület igazgatója is nyilatkozott a sajtónak, s elmondta, habár az igazgatónő azt állítja, nem tiltotta meg a diákoknak a fellépést, ez nem igaz, ugyanis a tanszakvezetők gyűlésén készült jegyzőkönyvben napirendi pontként szerepelt a diákok fellépése. Itt az igazgatónő törvénytelen javaslatot tett, amit el is fogadtak és végre is hajtottak, vagyis hogy nem engedélyezik a szereplésüket, de mint hozzátette, az iskolaszék tagjai felelősségteljes emberek, és hiszi, hogy a törvénnyel összhangban hozzák meg döntéseiket.

Az igazgatónő szavaira reagálva, miszerint az Electe szeretne beleszólni az iskola vezetésébe, Miloš Radović úgy fogalmazott, bár az iskolában sajátítják el a zenei tudást, viszont nagyon fontos, hogy a diákok nyilvánosan is szerepeljenek, s mindenképpen fontos, hogy a Zeneiskola együttműködjön a civil szervezetekkel.

Alisa Žaki Jović, az iskolaszék elnöke az ülés után elmondta, az április 19-i fiatal tehetségek hangversenye körül kialakult nézeteltérés a Zeneiskola és az Electe Egyesület között kommunikációs jellegű, és a két intézmény között helyre kell állítani a párbeszédet és az együttműködést, mely utóbbira egy belső szabályzatot kell kidolgozni.

– A tanfelügyelő jelentése alapján arra a döntésre jutottunk, hogy az oktatási törvény szerint az igazgató és a tanárok nem rendelkezhetnek a diákok szabadidejével, az igazgatónő fellépésének vizsgálata kapcsán pedig azt a döntést hoztuk, hogy az eset tisztázása érdekében felkérjük a tartományi felügyelőséget, hogy végezzen el egy rendkívüli ellenőrzést – mondta az iskolaszék elnöke.

Az eset kapcsán Maglai Jenő polgármester is állást foglalt. Mint kijelentette, nem látja indokoltnak Barlai Edit leváltását, és a feleknek, akiknek nézeteltérésük van, le kell ülniük megbeszélni a problémáikat, az iskolaszéknek pedig felül kell vizsgálnia az ügyet, de a tények pontos ismeretében kell megfontolt döntést hozniuk, hiszen az a feladatuk, hogy biztosítsák az intézmény stabil működését.

– Nem megengedhető, hogy bármelyik iskola igazgatója önkényeskedjen vagy olyan döntéseket hozzon, mely csorbítja az intézmény integritását, de egy olyan intézmény esetében, mint a szabadkai Zeneiskola, az intézmény vezetőjének leváltása komoly döntés eredménye kell, hogy legyen, s nem kívülről jövő nyomásgyakorlás vagy egyes csoportok érdekei miatt kell rá sort keríteni – jelentette ki Maglai Jenő.