2024. április 19., péntek

„Ne szedjék össze a migránsok elhagyott ruhadarabjait!"

Elővigyázatosságra inti a lakosságot a Csongrád Megyei Kormányhivatal

A Csongrád Megyei Kormányhivatal szerint járványügyi teendő nincs, de felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy ne gyűjtsék be a megye déli részén, a határt illegálisan átlépő migránsok után hátrahagyott tárgyakat - mondta a megyei kormánymegbízott pénteken az MTI-nek.

Juhász Tünde kifejtette: azonnali lakossági intézkedést igénylő közegészségügyi-járványügyi teendő jelenleg nincs, ugyanakkor közegészségügyi-járványügyi szempontból megelőző óvintézkedések szükségesek az illegális bevándorlók által elhagyott vagy otthagyott használati tárgyak, ruhadarabok összegyűjtésével kapcsolatban.
Itt érintettek az ártéri erdők, szántóföldek, de sok esetben lakott területek is. 

„Azt tisztán kell látni, hogy ezek az emberek olyan országokból jöttek, ahol az európai közegészségügyi normák alatti közegészségügyi állapotok vannak, tehát igen kritikusan kell ilyen szempontból rájuk tekinteni" - fogalmazott a kormánymegbízott, aki hozzátette: sajnos tendencia, hogy sokan szedegetik ezt a szemetet, ami nem veszélytelen. Ezek a tárgyak ugyanis lehetséges, hogy vérrel, egyéb emberi testnedvvel, illetve különböző élősködőkkel (tetű, rüh) szennyezettek, illetve fertőzöttek. 

Ezért azt kérik a lakosságtól, hogy ha bárki a lakóhelye környezetében feltehetően migránsok által elhagyott vagy otthagyott használati tárgyakat talál, akkor azokhoz semmiképpen ne nyúljon puszta kézzel. Amennyiben mégis kesztyű nélkül nyúlt ezekhez, akkor végezzen fertőtlenítő kézmosást, ha pedig nem viselt védőeszközöket és egy-két nap múlva bármilyen panaszt észlel (hasmenés, hányás, kiütés), akkor azonnal forduljon a háziorvosához. Emellett értesítse a terület tulajdonosát vagy az önkormányzat által erre kijelölt embert a fertőzött tárgyak szakszerű begyűjtése érdekében.

A kormánymegbízott elmondta: a veszélyes hulladéknak számító szemét begyűjtését az arra szakosodott cégek információik szerint már megkezdték. Azonban a közegészségügyi kockázat miatt nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy ne nyúljanak a hátrahagyott tárgyakhoz.

A Szeged melletti ártéri terület kedvelt rész a zöldhatáron való átlépésre a migránsok körében. Sok esetben az erdőben megpihenve indulnak tovább a határsértők, hátrahagyva a szemetet. Korábban az MTI tudósítója ezen a területen azt tapasztalta, hogy nagy mennyiségben maradtak az erdőben ruhák, hálózsákok, étel- és italcsomagolások, gyógyszerek, gyermekpelenkák, egyéb hulladékok. 

A probléma a déli határszakaszon nem ismeretlen, hiszen az év elején, amikor nagy számban érkeztek Magyarországra illegálisan koszovói állampolgárok, Ásotthalom és Mórahalom térségében hasonló helyzet alakult ki. Akkor a Belügyminisztérium a hulladékkezelésre milliós nagyságrendben adott támogatást az érintett településeknek, mivel azok a helyzetet egyedül már nem tudták kezelni.