2024. április 18., csütörtök

Görögországból húszezer menekültet szállítanak Nyugat-Európába

– Az Európa Bizottság döntése alapján a menekülteknek nem lesznek többet arra rákényszerítve, hogy az embercsempészeknek kiszolgáltatva magukat, a zöldhatáron keresztül jussanak el Európa nyugati és északi országaiba, hogy családjaikkal együtt lehessenek. A pénteken meghozott döntés alapján mintegy 20 ezer Görögországba eljutott menekültnek lehetősége nyílik arra, hogy biztosságban eljussanak Európa meghatározott országaiba – emelte ki Hans Friedrich Schodder, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerbiai vezetője szombaton újságíróknak nyilatkozva a menekültáradattal kapcsolatban.

Nagy mértékben családokról, nőkről, gyerekekről van szó (Fotó: Molnár Edvárd)

Nagy mértékben családokról, nőkről, gyerekekről van szó (Fotó: Molnár Edvárd)

– Figyelembe véve, kik tartózkodnak jelenleg Szerbia területén, megállapíthatjuk, hogy Szíriából érkeztek a legtöbben. A szíriai helyzetet ismerve, ezért ezeket az embereket nem nevezhetjük migránsoknak, csak menekülteknek – mutatott rá Schodder. Folytatta: – Nagy mértékben családokról, nőkről, gyerekekről van szó, akik azért teszik meg ezt a hosszú utat, hogy a Nyugat- és Észak-Európában élő családtagjaikkal egyesüljenek. A Vöröskereszten keresztül a helyi önkormányzatok és a kormány támogatásával igyekszünk élelmiszerrel és más szükséges eszközökkel segíteni szerbiai tartózkodásukat, amíg nem folytatják tovább az útjukat – mutatott rá.

Rámutatott, a pénteken meghozott Európa Bizottság döntése alapján első lépésként 20 ezer menekültet szállítanak Európa más országaiba, de ezek után is követik a helyzetet, és várhatóan a következő lépésben még többek számára válik lehetségessé, hogy biztonságosan Nyugat-Európába jussanak.