2024. április 25., csütörtök

A kortárs és az ezeréves dal találkozása

Három nap, tizenegy ország, nyolc zenei produkció – A bulitól a meditatív dallamokig – Véget ért az idei Etnofest Palicson

Egy hónappal ezelőtt még nem is volt biztos, hogy az idén is lesz Palicson 12. Etnofest, a hétvégi háromnapos kavalkádot követően, amelyen 11 országból összesen 8 zenei produkciót adtak elő a művészek. Nagy kár lett volna, ha nem kerül sor a régióban a világzenét egyedüliként képviselő fesztiválra.

Pénteken az esős időjárás miatt ugyan kevesebben látogattak el az idei, már 12. Etnofestre Palicson, ám aki mégis úgy döntött, hogy az estét a világzenei fesztiválon tölti, nem érte csalódás, hiszen az idén is kiváló koncertekkel kezdődött a rendezvény.

A szlovén Brencl Banda koncertjével vette kezdetét az idei Etnofest. A világzenei kavalkádot a Bistrica ob Sotli faluból érkezett zenekar nyitotta meg, amelynek tagjai világzenei elemekkel ötvözött balkáni dallamokat játszanak. A Brencl Banda négy évvel ezelőtt már járt Szabadkán. 2011-ben egy szerbiai rendező, Marko Cvejić dokumentumfilmjének is ők írták a zenéjét. Az együttes gitárosa a Pannon RTV-nek elmondta, annak ellenére, hogy modern elemeket is csempésznek zenei anyagukba, kizárólag a térségre jellemző húros hangszereken zenélnek.

Őket a Véro la Reine és a Bikutsi Live Band követte a színpadon. A kameruni származású énekesnő csodálatos hangulatot teremtett a fesztiválon. A péntek estét a Naked hazai formáció fellépése zárta.

A szerbiai Irish Stew

A szerbiai Irish Stew

Szombaton igazi hétvégi bulihangulat uralkodott az Etnofesten: a kellemes időjárás, a hétvégi pihenés és a zenekarok: az Irish Stew, a Vrelo és a Guapachosa Sound System DJ kettős fellépéseinek köszönhetően tánctérré alakult a palicsi Vigadó. Az Irish Stew az ír zene szerelmese, a hazai együttes méltán híres ebben a műfajban, a Vrelo lánycsapat tagjai pedig maguk is táncra perdülnek minden fellépésükön, és a nézősereget sem kellett rábeszélni arra, hogy táncoljon.

Vasárnap kellemes, már-már meditatív zenét hallhatott a közönség, Fatima Gozlannak és a Said Tichiti–Vázsonyi János kettősnek köszönhetően. A fesztivál mindhárom napjára kilátogató közönség szerint kétségkívül ez az este volt a legmeghatározóbb élmény számukra, és zeneileg is ez az este volt a legszínvonalasabb.

Dejan Vujinović, az Etnofest művészeti igazgatója lapunknak a fesztivált követően elmondta, nagy boldogsággal tölti el, hogy a szervezés mellett döntöttek, ugyanis egy hónappal ezelőtt még nem voltak biztosak abban, hogy az idén lesz-e Etnofest.

– Tizenkettedik alkalommal került sor az Etnofestre, és ennyi év után nagyon sok mindent lehet tudni előre. Ennek ellenére egy hónappal ezelőtt még nem tudtuk, hogy meg tudjuk-e szervezni a fesztivált, mert nagyon későn jönnek a támogatásokról szóló információk. Ettől függetlenül nagyon komolyan álltunk hozzá, három napra szerveztünk, minden napra más koncepciót állítottunk fel, és mindegyik máshogyan kommunikált az emberekkel. Megmutatkozott, hogy a szabadkaiaknak igenis kell egy ilyen fesztivál, és kell a lassúbb, meditatív és a bulizós zene is. Nyolc zenei produkció volt a fesztiválon, volt olyan, amelynek a megvalósításában a zenészek először találkoztak egymással, és együtt léptek fel. Szerettük volna megmutatni, hogy mennyire gazdag ez a zenei irányzat. Volt olyan előadás, amelyben a hagyományos zene a kortárssal ötvözve volt csodálatos, és volt olyan koncert is, amelyben ezeréves arab dalokat adtak elő – mondta Vujinović, majd hozzátette, jó volt látni, hogy volt közönség vasárnap késő este is. Megmutatkozott tehát, hogy van igény mindenféle stílusú és ritmusú zenére. Etnofest természetesen lesz jövőre is!