2024. április 18., csütörtök

Megállapodtak vagy sem?

A szerb községek közösségének és a koszovói távközlési szolgáltatásoknak a rendezése jelenthetik a kulcsot az újabb brüsszeli sikerhez

Aleksandar Vučić szerbiai és Isa Mustafa koszovói kormányfő minden kérdést rendezni tudott kedden Brüsszelben, számolt be internetes kiadásában a Koha Ditore pristinai napilap a párbeszéd menetéhez közel álló hírforrásokra hivatkozva. A hivatalos nyilatkozatok, mint ismeretes, egészen másról szóltak, mindketten arról beszéltek, hogy egyik témakörben sem értettek egyet, csak kis mértékben tudták közelebb hozni az álláspontokat. A Koha viszont úgy tudja, hogy minden probléma elhárult, s a megegyezés száz százalékos a szerb községek közösségének hatáskörei, a távközlés, az energetikai kérdések és a Kosovska Mitrovica-i Béke-park kapcsán is – már csupán annyi maradt hátra, hogy a két kormányfő hétfői újabb brüsszeli találkozója alkalmával aláírását is adja a sokak által csak Brüsszel 2-nek nevezett megállapodásra. Ugyanez a hírforrás arról is beszámolt, hogy Koszovó számára kedvező megoldások születtek. A Koha idézi: „garantálni tudom, hogy az aláírásra váró egyezmények mindegyike kedvezőnek számít, ha Koszovó érdekeit vesszük figyelembe, de további részleteket egyelőre még nem fedhetek fel”.

DINAMIKUS ÉS FÁRASZTÓ PÁRBESZÉD

A koszovói kormányfő a médiumoknak nyilatkozva annyit közölt, hogy „jelentős mértékben” sikerült előrelépni a vitás kérdésekben Brüsszelben, ám hozzátette, hogy a belgrádi és pristinai munkacsoportok között továbbra is tartanak az egyeztetések annak érdekében, hogy megszülethessen minél előbb a megállapodás véglegesített változata. Isa Mustafa csütörtökön is nyilatkozott a legutóbbi fordulóval kapcsolatban, s kijelentette, hogy dinamikus pérbeszéd folyt. Nem állította, hogy mindenben egyetértettek, sőt azt sem mondta, hogy hétfőn várhatóan megszületnek a megállapodások. Úgy fogalmazott: megvan a kellő szándék arra, hogy június 29-én „egyes kérdésekben” egyet tudjanak érteni. Saját Facebook-profilján tette közzé: „szakértőink rendkívül hosszú időn keresztül elemezték azokat a témákat, amelyek most a párbeszéd alapját képezik. Mindannyian elkötelezettnek számítunk az iránt, hogy végre megoldjuk a problémákat, amelyek évek óta nehezítik a mindennapjainkat, amelyek a háború óta tartanak bennünket fogságban, s hogy végre visszatérjünk a fejlődés és integráció politikájához.”

A szerb kormányból egészen más információk érkeztek. Semmilyen megállapodás nem született – közölte elsőként a magát megnevezni nem kívánó hírforrás a belgrádi hírügynökségekkel, a szerb és albán fél nem tudott közös nevezőre jutni egyetlen a Koha által említett kérdésben sem, s a két miniszterelnök sem találkozott egymással az Európai Unió közvetítőjének szerepét vállaló főképviselő nélkül, nem tárgyaltak négyszemközt. A két delegáció többi tagja is mindvégig jelen volt a beszélgetés során, a megbeszélés nehéz és fárasztó volt, eredmény pedig nem született – állítják a szerb kormányban.

A nap folyamán Ivica Dačić külügyminiszter is cáfolta a Koha állításait, és komolytalannak nevezte az egész koszovói delegációt, amiért ilyen információkat juttat a nyilvánosság elé. Azt mondta, ez felelőtlen hozzáállásra vall, s úgy fogalmazott: a koszovói tárgyalócsoport tagjainak egyébként is szokása még a valódi megegyezés előtt bejelenteni, hogy már minden megoldódott Koszovó javára. Dačić mértéktartásra szólított fel a különféle híresztelések kapcsán, s közölte, a párbeszéd hétfőn folytatódik.

MOST KELL BIZONYÍTANI

A Danas belgrádi napilap arról cikkezett, hogy a megállapodás már csak azért sincs túl messze, mert a szerb fél nem akarja megoldatlan kérdésekkel fogadni Angela Merkel német kancellárt, aki leginkább a regionális kapcsolatok erősítése érdekében tett szerbiai lépések méltatása miatt érkezik majd Belgrádba. A napilapnak külföldi diplomaták mondták el, hogy Merkel rendezett viszonyokat szeretne látni Koszovóval, legalábbis az első brüsszeli megállapodásban lefektetett intézkedések kapcsán vár konkrét eredményeket. A diplomácia tagjai szerint Szerbia számára nagy esélyt, fontos pillanatot jelent a német kancellár látogatása, ezért az ország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne veszítse el Németország bizalmát. Megállapították azt is, hogy magának a miniszterelnöknek a kijelentései is arra utaltak, hogy bár még nem születtek meg a konkrét megállapodások, sikerült azokhoz közelebb kerülni kedden Brüsszelben. Közölték, ha Szerbia biztosra akarja venni, hogy még az idén megnyissa az unió a csatlakozási tárgyalások első fejezetét, akkor eredményeket kell elérnie a brüsszeli tárgyalások folyamán Merkel érkezése előtt.

HÍVÓSZÁMÉRT LICENC

A távközlés az egyik legfontosabb elemét jelenti az újabb brüsszeli megállapodásnak. Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter csütörtöki nyilatkozatában a szerb tárgyalócsoport állásfoglalását ismertette. Mint közölte, Szerbia célja az, hogy amennyiben Koszovó új nemzetközi hívószámot kap, úgy cserébe a Szerbiai Telekomnak licencet kellene kapnia szolgáltatásai nyújtásához Koszovóban. Ljajić elmagyarázta: ha ezt nem sikerülne elérni, akkor a hazai telekommunikációs szolgáltató voltaképpen illegálisan működne a tartományban, ami nem megoldás. A szerb fél mobiltelefon- és vezetékestelefon-szolgáltatást is ki szeretne harcolni a Telekom számára Brüsszelben hétfőn. A tárcavezető világosan fogalmazott: Koszovó teljes területén érvényes licencet akarnak, s még egy további feltétel teljesítését is. A koszovói területről Szerbiába irányuló hívásokat helyi hívásként fizettessék meg a tartományban, s ne nemzetközi tarifákat alkalmazzanak. Ljajić a vajdasági közszolgálati médiumnak adott interjújában arról is beszélt, hogy Ausztria pályázna a hívószámra Koszovó nevében, amivel a szerb fél is egyetértett, követelik viszont, hogy a szám odaítéléséről szóló dokumentumban mindenképp említést tegyenek arról is, hogy Szerbia beleegyezésével hagyták Koszovó számára jóvá a „földrajzi jellegű” új hívószámot.