2024. április 25., csütörtök

Kevesebb a munka, hosszabb a szabadság

Eltérő hírek érkeznek a kragujevaci Fiat Chrysler Automobili Serbia (FCAS) autógyár háza tájáról: az üzem illetékesei ugyanis a héten bejelentették, hogy két ízben is kényszerpihenőt tartanak a nyár folyamán (augusztusban pedig világszerte kollektív szabadságot vesznek ki a Fiat dolgozói), pár nappal ezelőtt viszont olyan hírekről cikkezett a média, hogy külföldi partnerekkel akár egy új, nagyszabású projektumba is belekezdhet a gyár. Úgy látszik, az utóbbiból aligha lesz valami.

Arról már lapunk is hírt adott, hogy június végéig szünetel a termelés a vállalatban (a kereslet csappanása miatt), ezenkívül júliusban is várható egy tíznapos kiesés, de ezt egy nagyobb rendelés esetén elhalasztanák. A nyár utolsó hónapjában pedig, a cég minden kirendeltségében egyidejűleg, az alkalmazottak három hétre szabadságra mennek.

A dolgozók beszámolói szerint nem igazán aggódnak a kevés munka miatt, mert ez első félévre tervezett termelési kvótát (65 ezer gépkocsi legyártását) már sikerült meghaladniuk.

Komolyabb problémát okoz azonban a munkásoknak és a gyár szakszervezetének is az a tény, hogy a cég vezetősége még mindig hallgat az idénre beharangozott új modellről, amelyet a gyár eddigi leghatékonyabb, üzletélénkítő projektumának tartanak. Az érdekképviseleti szervezet már a kormányt is felkereste emiatt, arra hivatkozva, hogy a Fiatot állami szerződés köti az új modell kiadásához, tehát követelje a gyártól az első lépések megtételét.

Pár napja azonban felröppent egy sokkal derűlátóbb hír, eszerint az olasz székhelyű, nemzetközi mérnöki vállalat, az Idest, Szerbiában új, nagyszabású projektumba kezdene, amelyben a kragujevaci üzem is szerepet kaphatna, de más tervezetekbe is nagyon szívesen belevágnának.

Mauricio Panico, az Idest igazgatója egy, az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a szerbiai FCAS-tervezet befejezésével (amely egy 350 ezer négyzetméteres üzemterületet foglal magába, amelyen összesen 2500 alkalmazott dolgozik) elégedettek az eredményekkel, és úgy gondolták, hogy ismét látogatást tesznek Belgrádba, ahol esetleg más, új teret is találnak az együttműködésre.

– A kragujevaci üzem újraszervezése hatalmas kihívás volt, és mostanra vezető szerbiai céget avanzsáltunk belőle – nyilatkozta az olasz igazgató.

A szerbiai Fiat gyárba az illetékesek eddig 1,3 milliárd eurót fektettek, ebből 850 milliót csak a berendezés korszerűsítésére.

Panico elismerő szavait az a tény is alátámaszthatja, hogy a szóban forgó vállalat Szerbia egyik csúcsexportőre. Csupán ez év februárjában a Fiat 219,4 millió euró értékben szállított gépkocsikat külföldre, 2014-es kiviteli teljesítménye pedig 1,36 milliárd eurót tett ki.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az általános gazdasági recesszió a kragujevaci üzemet sem kerülte el: tavaly ugyanis – a Piackutató Intézet (IZIT) adatai szerint – tizedére csökkent a Szerbiából az Egyesült Amerikai Államokba importált Fiat gépkocsimodellek száma.

A piaci szakértők már akkor azt tanácsolták a vállalat vezetőségének, hogy változtatni kell üzletpolitikáján, valamint új modellel is elő kell rukkolniuk, ha javítani akarnak a gazdasági mutatóikon. A gyárnak Amerikával megvalósított áruforgalma 2013-ban 199,5, tavaly azonban csak 15,3 millió dollárt tett ki.

Az is árnyékot vet a helyzetre, hogy még mindig nem valósult meg a még tavaly beharangozott, vámmentes orosz export, tehát még mindig stagnál a tízezer Fiat 500L típusú gépkocsi oroszországi kivitele. Annak ellenére is, hogy maga Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ígérte meg, hogy „fontolóra veszi a dolgot”.

A kragujevaci vezetőség spekulációi szerint amíg Putyin gondolkodik, addig az üzleti lehetőség lassan, de biztosan elúszik. Pláne akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az orosz miniszerelnök már 2013-ban arról biztosította Ivica Dačić akkori szerb kormányfőt, hogy a terv megvalósul.

Ez Szerbia jelenleg egyik legnyereségesebb vállalatának kórképe: csökkenő kiviteli mutatók, többnapos termelésfelfüggesztés, meghiúsulni látszó exportlehetőségek...