2024. április 23., kedd

Egyelőre nem szűnik meg, és marad önkormányzati támogatásban

A Topolyai Tájékoztatási Közvállalat magánosítási folyamatának jelenlegi állásáról

A köztájékoztatásról és médiumokról szóló törvény módosításjavaslatának értelmében 2015. október 31-ig tolják ki az állami tulajdonban levő szerbiai médiumok magánosításának végső határidejét. Amennyiben elfogadják a módosítást, a médiumoknak, amelyekre vonatkozóan július 1-jéig közzéteszik a magánosítási felhívást, október 31-éig lehetővé válik az állami forrásokból való finanszírozása. A Topolyai Tájékoztatási Közvállalat vezetősége és munkaközössége a fentiekben bízik. Többek között abban, hogy július végéig közzéteszik esetükben a tőkeértékesítési felhívást, a törvény engedélyezni fogja az alapító, vagyis a topolyai önkormányzat költségvetéséből történő finanszírozási formát. A TTK egyike volt azon szerbiai médiaházaknak, amelyek eleget tettek törvényes kötelezettségeiknek ahhoz, hogy július 1-jéig megkezdődhessen magánosítási eljárásuk. Június 19-éig továbbították a Privatizációs Ügynökségnek a magánosításhoz szükséges teljes dokumentációt. A fentiekről Huszár Attila, a TTK szakszolgálatának vezetője informálta lapunkat. Beszélgetőpartnerünk volt továbbá a 2015. május 29-étől négyéves megbízatásra a TTK igazgatójává kinevezett Mirić Námesztovszki Kornélia is.

– 2015 júniusának elején érkezett e-mailben, majd postai úton is egy levél a Privatizációs Ügynökség értesítésével, miszerint mint magánosításra szánt médiaháznak harmincnapos határidőn belül ismételten fel kell becsültetnünk a közvállalat vagyonának értékét immár 2014. december 31-ével bezáróan, továbbá a vállalat módosított privatizációs dokumentumanyagát is továbbítanunk kell feléjük. Röviddel ezután a szóban forgó kötelezettségeinknek új határidőt szabtak meg, június 19-ét. A közvállalat vagyonának újbóli felbecsülését elvégeztettük, a dokumentumanyagot kiegészítettük, és a magánosításhoz szükséges teljes dokumentációt eljuttattuk a Privatizációs Ügynökséghez. A vállalat vagyonának értéke csökkent az egy évvel korábbi felmérésben feltüntetetthez képest, 7 250 178 dinárról 5 711 548,74 dinárra – fogalmazott Huszár.

– Mivel időben átadtuk a kért dokumentumanyagot, ezért azon kategóriába sorolandó közvállalatunk, amelyet, ha menet közben nem árvereznek el, október 31-éig finanszírozhat a topolyai önkormányzat. Erre a mostani alapító részéről meg is van a hajlandóság. Nincs tudomásunk arról, hogy a médium privatizációs modelljéről, metódusáról szóló határozatban történt volna változás, tehát feltehetően nyilvános árverésre kerül a vállalatunk, július elsejéig közzé is teszik a magánosítási felhívást. Arról sem tájékoztattak bennünket, van-e érdeklődő a TTK megvételére. A jelenlegi kilátások szerint, ha nem jelentkezik érdeklődő október 31-éig, megszüntetik esetünkben az eljárást, és a folyamat várhatóan a részvényeknek a dolgozók közötti szétosztásával folytatódik majd – fejtette ki a közvállalat újonnan kinevezett igazgatója, aki kiemelte:

– Hosszú távra a jelenlegi körülmények között nem tudunk tervezni. Igyekszünk a jelenlegi programsort és a káderállományt megtartani. Az utóbbi 12 állandó és 8 külmunkatárs foglalkoztatását jelenti. A községi költségvetési keretösszegből a 2015-ös év első hat hónapjára vonatkozóan havonta valamivel több, mint egymillió dináros keretből gazdálkodhattunk, amely összegnek a bérek biztosítását, a működési költségek fedezését, az esetleges fejlesztési tervek kivitelezését és az egyéb kiadásokat is fedeznie kellett. Ígéretet kaptunk, hogy a folytatásban is megközelítőleg hasonló finanszírozásban részesülhetünk majd, remélhetőleg a káderállomány számán sem kell módosítanunk. Ismereteim szerint azonban ennek feltétele, hogy a topolyai önkormányzat instrukciókat kapjon a finanszírozási forma kidolgozására. A községi illetékesek is a köztájékoztatásról és médiumokról szóló törvény módosításjavaslatának parlamenti sürgősségi eljárásban való elfogadása után tehetnek lépéseket közvállalatunk további finanszírozására. Úgy ítélem meg, hogy a pozitív fejleményeknek köszönhetően a munkaközösség tagjai némileg fellélegeztek, a feszültség valamelyest oldódott – fogalmazott Mirić Námesztovszki Kornélia.