2024. április 25., csütörtök

Radikális szennyezésre radikális megoldás!

Kerekasztal-beszélgetés Bajsán a Krivaja patak érdekében – A lakosok gyors megoldást követelnek

Tegnap Bajsán a helyi közösség tanácstermében kerekasztal-beszélgetést tartottak a Krivaja patak szennyezettségével kapcsolatban. Az évtizedek óta tapasztalt szennyezés tavaly nyáron növekedett meg, és azóta hosszabb-rövidebb szünetekkel állandónak mondható. Éppen ezért a bajsaiak a Topolyán havi rendszerességgel szervezett környezetvédelmi tiltakozások állandó résztvevői. A Krivaja patak szennyezettségének elsődleges okozóiként topolyai vállalatok nevezhetők meg, az IM Topola és a Perutnina Ptuj vágóhíd, a Žibel állati fehérjéket feldolgozó üzem, valamint a városi szennyvízért felelős Komgrad Közvállalat. A közelmúltban megtartott bajsai falugyűlésen határozat született arról, hogy a helyi közösség is kiáll a környezetszennyezés megállítása mellett, és a tegnapi tanácskozás ennek a folytatása. Jelen volt Dušan Pajkić tartományi településrendezési, építkezési és környezetvédelmi segédtitkár, Dragan Sekulić tartományi környezetvédelmi felügyelő, valamint Bajsa és a topolyai önkormányzat vezetői, a képviselő-testület tagjai, ezenkívül magánszemélyek, községbeli környezetvédelmi aktivisták. A kerekasztal-beszélgetés kezdetén Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Pajkić ismertette a titkárság álláspontját. Mint mondta, a probléma nem egy nap alatt alakult ki, a megoldásához is hosszú időre, minden bizonnyal évekre van szükség, és a törvénnyel összhangban több fázisban lehet véghezvinni, a jelenlévőknek viszont lehetőségük van arra, hogy petíciókkal hassanak a most készülő törvényre.

Dragan Sekulić tartományi környezetvédelmi felügyelő arról beszélt, hogy tavaly augusztusban kapták az első bejelentést a Krivaja szennyezéséről, azóta figyelemmel kísérik a folyamatot, és egyetért azzal a véleménnyel, hogy a gond nagyobb, mint tavaly volt. A felügyelőség rendelkezik az érintett vállalatok szennyvizeire vonatkozó mérési eredményekkel, amelyek alapján tavaly bírósági feljelentést tettek ellenük. A felügyelőség hatásköre itt ér véget, a bírósági eljárásra nem tudnak hatni. A felszólalásból az is kiderült, hogy ők csak a gyárakból kijövő szennyvizet ellenőrizhetik, a folyók, tavak vizének ellenőrzését kizárólag a vízügyi felügyelőség végezheti el. Ezt követően a DTD Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat képviseletében Hallgató Imre igazgató, a helyi önkormányzat nevében Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere ismertette álláspontját.

A tanácskozás folyamán felszólaltak az elégedetlenkedők is, akik radikálisabb megoldásokat várnak el a probléma azonnali megoldása érdekében, hisz a patak bűze elviselhetetlen a lakosok számára. Tudni kell azt is, hogy a Krivaja Bajsa központján folyik keresztül, az iskola és a sportpálya közelében, és a falu ivóvizét adó fő kút is csupán százméteres távolságra van tőle. Felszólalt többek között Mengyán Pletikosić Ildikó, a Tiszta vizet a Krivajába! elnevezésű Facebook-oldal működtetője, Viljanac Milisav bajsai lakos, valamint Dragan Pečurica, a topolyai környezetvédelmi tiltakozások fő szervezője. Mint mondták, jelenleg extra szennyezés folyik, és nem szabad összekeverni a hosszú ideig tartó végleges és az ideiglenes, máról holnapra történő megoldást. Véleményük szerint gyors és azonnal látható eredményeket is lehet produkálni, a szennyeződést, amelytől a patak vize kifehéredik, egyik napról a másikra is el lehet tüntetni, hisz a tanácskozást megelőző napon még fehér víz a vendégek érkezésének napján valamennyire kitisztult. A bajsaiak egy része a szennyező vállalatok bezárását sem tartja túlságosan radikális lépésnek. A kilencvenes évek elején már egyszer eltorlaszolták a patak medrét, és ezt többen most is megtennék, amennyiben nem javul a helyzet. A leggyakrabban mindenki a törvények betartását emlegeti, az azokkal összhangban történő lépéseket, viszont arra is rámutattak, hogy nemcsak a polgároknak, hanem a szennyező vállalatoknak is tisztelniük kell(ene) a törvényeket, ráadásul az ország alkotmányában is szerepel, hogy minden embert megillet az egészséges környezet.

A hangos, vitáktól sem mentes tanácskozáson végleges döntés nem született a szennyezés megállításának módjáról, a szükséges lépésekről, viszont a téma felszínen tartásával és a nyilvánosság figyelmének felkeltésével talán tettünk egy lépést a tiszta környezet felé, amire viszont félő, hogy még éveket kell várnunk.