2024. március 29., péntek

Stoltenberg: Nem sodródik fegyverkezési versenybe a NATO Oroszországgal

Nem sodródik fegyverkezési versenybe a NATO Oroszországgal, de meg fogja őrizni a tagországainak a biztonságát – hangsúlyozta Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára a szerdán Brüsszelben, a NATO-államok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása kezdetén.

Jens Stoltenberg (Fotó: Beta/AP)

Jens Stoltenberg (Fotó: Beta/AP)

Az európai védelmi képességek erősítését Moszkva agresszív cselekedetei teszik szükségessé – szögezte le a főtitkár, majd felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország bekebelezte az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, valamint katonai erőt vetett be Kelet-Ukrajna destabilizálása érdekében.

Stoltenberg elmondta, hogy várakozásai szerint a védelmi miniszterek döntést hoznak a NATO úgynevezett reagáló erőinek kapacitásnöveléséről. A jelenlegi 13 ezerről 40 ezerre kívánják emelni ennek a különleges erőnek a létszámát. Szintén javítani akarják a szövetség előrelátó katonai tervezési képességét, és fel fogják gyorsítani a politikai és a katonai döntéshozatali mechanizmust.

A miniszterek megvitatják a védelmi beruházási számadatokat, amelyek azt mutatják, hogy a 28 tagú NATO-ban csak öt tagállamban éri el a védelmi költségvetés aránya a kívánatos mértéket, a GDP 2 százalékát. 18 tagállamban növekednek ugyan a védelmi kiadások, összesítésben a szövetség szintjén 1,5 százalékkal csökken a védelmi költségvetés.