2024. április 16., kedd

Tizenkét százalékkal drágul meg az áram

A szerbiai parlament elfogadta a villanyáramra kivetett 7,5 százalékos jövedéki adóról szóló javaslatot

Elfogadta szerdán a szerbiai parlament azt a javaslatot, amelynek értelmében augusztus elsejétől 7,5 százalékos jövedéki adót vet ki az állam a villanyáramra.

Első ízben szeptemberben fizetnének a polgárok az új rendszer szerint (Fotó: Molnár Edvárd)

Első ízben szeptemberben fizetnének a polgárok az új rendszer szerint (Fotó: Molnár Edvárd)

A kormány szerint a szóban forgó módosítások révén 5,4 milliárd dinárral kerülne több az államkasszába az év végéig, évente 17 milliárd dinárral növekednének az adóbevételek is. Első ízben szeptemberben fizetnének a polgárok az új rendszer szerint, az elhasznált áram mennyisége alapján számolják majd el a jövedéki adót.

A szerdai ülésnapon a javaslatra benyújtott 25 módosítási indítvány szerepelt napirenden. A jövedéki adóról szóló törvény módosítási indítványa értelmében ilyen terhet rónak ki a jövőben az elektromos cigaretta töltésére, amely négy dinár lesz milliliterenként, illetve a füstmentes dohányra is jövedéki adót rónak ki.

Dušan Vujović pénzügyminiszter a törvény egészéről folytatott vita során azt emelte ki, hogy az adónövelés eredménye a költségvetési bevételek növekedése lesz, de egyben az elektromos áram ára közelíteni fog a régió áraihoz, ugyanakkor folyamatosan összehangoljuk a szerbiai jövedéki adópolitikát az uniós gyakorlattal.

Az ellenzék azzal érvelt, hogy ezzel újabb csapást mérnek az emberek pénztárcájára, ezért a Demokrata Párt azt indítványozta, hogy a szóban forgó javaslatot vonják vissza a parlamenti eljárásból.

A hatalmi Szerb Haladó Párt képviselői erre azzal válaszoltak, hogy a jövedéki adó vezetése része a költségvetési konszolidációnak, és igaz, hogy senki se örül egy ilyen intézkedésnek, de mégis szükség van rá.

– Ez az intézkedés súlyos és fájdalmas, a közszférában dolgozók esetleges elbocsátása még inkább az lesz, de ezek jobbító intézkedések, ez az egyetlen módja a gazdaság egészséges alapokra helyezésének – érvelt Aleksandar Martinović, a haladók frakcióvezető-helyettese, hozzátéve, további fájdalmas intézkedések is várhatók.

Zoran Babić, a haladók frakcióvezetője arról beszélt, hogy az ellenzék nem őszinte, és ombudsmanként igyekszik viselkedni.

– Örültem volna neki, ha ezt az érvelést használták volna akkor is, amikor az ő uralmuk ideje alatt drágult meg az áram. Nem szeretnénk rendeletek mögé bújni, de erre a lépésre szükség van. Ezt mindenki elfogadta és meglépte volna a kormány helyében – mondta, hozzátéve, hogy a korábbi kormány az áram árának emeléséből befolyó pénzt a Szerbiai Villanygazdaság médiakampányának finanszírozására, koncertek és sportklubok támogatására költötte el.

A szintén haladó Ljubiša Stojmirović arról beszélt, hogy nem okoz számára problémát kimondani, hogy az áram drága, és arra kérte a pénzügyi és a gazdasági minisztert, hogy teremtsenek olyan légkört, amelyben a polgárok könnyebben tudnak dolgozni és élni.

Az ellenzéki Demokrata Párt szerint az áramra bevezetendő 7,5 százalékos jövedéki adó közvetlen terhet jelent a polgárok zsebére. Gordana Čomić szerint az uniós direktívák nem szolgálhatnak erre kifogásként, ugyanis egyes EU-tagországokban ilyen jövedéki adó nem is létezik.

– A mi feladatunk szem előtt tartani a családi költségvetések fenntarthatóságát és figyelemmel kísérjük a törvény minden kitételét. A jövedéki adó növelése csak káros következményeket von maga után, úgy a Szerbiai Villanygazdaságra, mint a polgárok életszínvonalára nézve, de a pénzügyi konszolidáció tekintetében is – érvelt a képviselő.