2024. április 25., csütörtök

Napközi otthon a rokkantnyugdíjasoknak

Kiváló zentai példa a gazdaság, az önkormányzat és a civil szféra együttműködésére

Makoto Ochiai, a Japan Tobacco International zentai gyárának az igazgatója és Horváth László, a Rokkantnyugdíjasok Szövetségének elnöke avatták föl tegnap Zentán azt a 80 négyzetméteres, teljesen felújított helyiséget, amelyet az elkövetkezőkben közösségi házként használnak majd az egyesület tagjai. Az eredetileg igencsak romos állapotú épületet a rokkantnyugdíjasok az elmúlt nyolc hónap alatt, többnyire saját munkával újították föl, az anyagiakat pedig a japán multinacionális cég biztosította.

– A tagságunk és a helyi önkormányzat közötti együttműködés is jelentősen hozzájárult az épület felújításához, de a japán cég volt az egyik legnagyobb támogatónk, mivel fölismerte a társadalomért tett erőfeszítéseinket, hogy a közösség hasznos tagjai maradhassunk, így tudtuk létrehozni napközi helyiségünket – nyilatkozta lapunknak Horváth László. Megjegyezte, hogy irodahelyiségüket ez idáig 17 másik civil szervezettel együtt használták, ami igencsak korlátozta a mintegy 400 tagot számláló egyesület lehetőségeit, ezentúl közösségi és edukációs programmal is elő szeretnének rukkolni. Mindenekelőtt különböző kedvezményeken keresztül igyekeznek a tagság ellátását segíteni. A szervezet ezenkívül gyógyüdülési lehetőséget is nyújt számukra, és kirándulásokat is szerveznek.

Makoto Ochiai beszédében lelkesedésének adott hangot a rokkantnyugdíjasok törekvéseinek a láttán, s kiemelte, hogy a JTI továbbra is támogatni fogja azokat a projektumokat, amelyek a város polgárainak az életminőségét javítják.

Az ünnepélyes megnyitóra ellátogatott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke is, aki lapunknak elmondta, hogy mindez kiváló példája annak, hogy gazdasági vállalkozásként a japán kezekben lévő zentai dohánygyár, a zentai önkormányzat és egy helybéli civil szervezet miképpen tud olyan partnerkapcsolatot kialakítani, amelyből az összes félnek haszna származik.

Zentán mintegy 800 rokkantnyugdíjas él, és az egyesületük három évtizede végzi a rászorulók érdekvédelmét.