2024. március 28., csütörtök

Nem temethetik el a Szabadkai Rádiót

A Szolidaritás Polgári Egyesület kéri a tájékoztatási törvény módosítását – A Sever ügyében Strasbourghoz fordulnak

Semmit sem tanult az állam a sikertelen magánosítási folyamatokból, a Szabadkai Rádió a szabadkaiaké és most ezt az állam el akarja rabolni tőlük – mondta Olajos Nagy Miklós, a Szolidaritás Polgári Egyesület végrehajtó bizottságának tagja a tegnapi sajtótájékoztatón. Véleményük szerint a Szabadkai Rádiót azért akarják kiiktatni, hogy megszűnjön a polgárok számára a megnyilatkozás lehetősége, mert ez volt az a médium, amely meghallgatta őket.

– Nincs az Európai Unió részéről semmilyen elvárás, amelynek eleget kellene tenni, hiszen Európa-szerte léteznek tájékoztatási közvállalatok. Azzal, hogy megszüntetik a Szabadkai Rádiót, valami sokkal fontosabb szűnik meg, mint gondolnánk, mégpedig a különböző nemzetiségek közötti párbeszéd, elérik azt, hogy egymás mellett, s ne együtt éljünk. Kaotikus helyzet ez, mi nem vagyunk hajlandóak részt venni a Szabadkai Rádió temetésén. A magánosítási folyamat halasztása nem jelent megoldást, csak elodázzák a problémát. Hiába mondják egyesek, hogy megoldottak mindent azzal, hogy öt évre lebiztosították, hogy nem változtatható meg a műsorséma. Semmit sem oldottak meg, ha nem biztosítottak havi négymillió dinárt a működéshez. Kérni fogjuk a tájékoztatásról szóló törvény módosítását – mondta Olajos Nagy.

Vanja Dragojlović, a Szolidaritás elnöke a Sever mintegy hatszáz valamikori dolgozójának elveszített pere kapcsán elmondta, négyük az alkotmánybírósághoz fordult segítségért, kérték ügyeik kivizsgálását, felhívták a figyelmet arra, hogy a bíróság nem vett figyelembe minden dokumentumot, hanem kedvük szerint válogattak benne. Dragojlović hozzátette, hármuk kérelmét elutasították, azzal a magyarázattal, hogy az alkotmánybíróság itt nem illetékes, ha már minden szerv döntést hozott.

– Hihetetlen és felháborító, ami az igazságügyben zajlik. Tisztában vagyok vele, hogy a bíróság soha sem volt független, és ma sem az, de ez több a soknál. Hatszáz ember elveszítette a pert, mert a bíróság szerint a Sever magánosítása tíz évvel ezelőtt lezárult, miközben bizonyítékaink vannak, és nyilvánvaló, hogy ez csak öt évvel ezelőtt történt meg. A strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulunk, és amennyiben mi négyen bizonyítjuk igazunkat, akkor a többi hatszáz valamikori munkás is jogosult lesz erre – mondta Dragojlović.