2024. április 19., péntek

Védett termék a verbicai fokhagyma

Földrajzi eredetigazolást, márkanevet kap a Bánát északi szegletében termesztett fokhagyma

Hosszú út vezet egy termék, mezőgazdasági termény földrajzi eredetének, egyediségének a bejegyzéséig, a választott márkanév levédéséig. Ahhoz, hogy egy termék földrajzi eredetigazolást kapjon, először is pénzre van szükség. A Verbicai Tavaszi Fokhagyma egyesület 2011-ben alakult meg Egyházaskéren, a helyi termelők többsége összefogott, hogy a falu határában évtizedek óta termesztett fokhagyma Verbicai Tavaszi Fokhagyma néven kerülhessen piacra. Ezt a nevet csak az itt termesztett fokhagyma viselheti.

Az egyházaskéri Kószó Róbert az egyesület alapító és igazgatóbizottsági tagja, tőle kértünk tájékoztatót, hol is tart napjainkban a fokhagyma földrajzi eredetének bejegyeztetése:

– A csókai önkormányzat a mezőgazdaság támogatására szánt eszközökből kifizette a fokhagyma bevizsgálásának költségeit, a tanulmány ára 360 000 dinár volt. Ezért a pénzért az újvidéki élelmiszer-technológiai egyetemen elvégezték az ilyenkor szokásos laboratóriumi elemzéseket, bevizsgálták a fokhagyma hatóanyagait, milyen jellegzetes aromával rendelkezik, milyen összetételű talajon termesztik stb. Terjedelmes elaborátum készült, amely tartalmazza a termőterület földrajzi, éghajlati és egyéb adottságait, tehát minden részletre, még a termesztés feltételeire is kiterjed a vizsgálat. A fokhagyma-termesztés területileg is behatárolt, a dokumentumok tartalmazzák a parcellák számát is, amelyeken termeszthető a Verbicai Tavaszi Fokhagyma. Amikor minden szükséges vizsgálat és dokumentum elkészül, akkor kérhetjük a földrajzi márkanév hivatalos bejegyzését. Ezentúl más vidékről származó fokhagyma nem viselheti a Verbicai Tavaszi Fokhagyma márkanevet – tájékoztatott Kószó, majd így folytatta:

– Sajnos egy bevizsgálás nem jelent tartós márkanévbirtoklást, a földrajzi márkanevet csak egy évre adják, utána a következő évi termést újra laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni, ami megint csak költségekkel jár. Évente több százezer dináros kiadást jelentenek az újabb és újabb termékvizsgálatok. Ettől a ténytől kissé megijedt a tagság, de mint ahogyan az első vizsgálatra sikerült előteremteni a pénzt, ugyanúgy a jövőben is pályázatok útján megpróbáljuk a tartományi mezőgazdasági titkárságtól és egyéb forrásokból előteremteni a szükséges pénzt – mondta, és hozzátette:

– Amikor belekezdtünk a márkanév megszerzésének a procedúrájába, nem számítottunk arra, hogy minden évben elölről kell kezdeni mindent, a meghatalmazott intézet figyelemmel kíséri a termelést, bevizsgálják a végterméket. A termelőkhöz is kiszállnak, hogy kinek mennyi fokhagymája termett, hogyan tárolja, hány zárjegyre van szüksége az adott évben stb. Minden részletre kiterjed az ellenőrzés, ahhoz, hogy valakinek a termése a Verbicai Tavaszi Fokhagyma márkanevet birtokolni tudja, és a csomagoláson fel legyen tüntetve. Az eredetet igazoló zárjegyen fel lesz tüntetve több nyelven, hogy a termék Verbicai Tavaszi Fokhagyma. Arra számítunk, hogy az évtizedek óta ismert és keresett termék piaci fogadtatása jobb lesz, magyarán, a zárjegyes fokhagyma magasabb árat ér majd el – mondta Kószó Róbert.

Nagy várakozás előzte meg a Verbicai Tavaszi Fokhagyma Mezőgazdasági Termelők Egyesülete megalakítását négy évvel ezelőtt. Lehet, hogy egyesek úgy gondolták, hogy az egyesület úgy működik, mint egy szövetkezet, amely majd eladja a fokhagymatermést. Ez nem így működik, egyelőre minden termelő saját maga találja meg a vevőkörét, illetve a szokásos viszonteladók évről évre megjelennek a faluban, főleg szabácsiak, akik elviszik a kiváló minőségű fokhagymát. A zamatos fokhagymáért sajnos idén sem adtak többet 1,1 eurónál. Voltak, akik vártak az értékesítéssel, és ráfizettek, a végén 0,4-0,5 euróért adták oda az utolját, holott többre számítottak, de a tavaszi fokhagymát nem lehet sokáig tárolni.