2024. április 20., szombat

Ketten százszoros véradók

Ada községben huszonegy többszörös véradót díjazott a Vöröskereszt
A díjazott véradók a Vöröskereszt és a vérátömlesztő állomás munkatársaival

A díjazott véradók a Vöröskereszt és a vérátömlesztő állomás munkatársaival

Adán hétfőn este ünnepséget tartottak a Vöröskereszt községi szervezetében, ahol a többszörös adai, moholi és gunarasi véradókat díjazták. Az ünnepségen a Vöröskereszt helyi tisztségviselői, id. Kiss Tibor elnök, Krizsán Vilmos titkár, Katona Pál, a véradóbizottság elnöke, valamint dr. Lengyel Tamara, a zentai vérátömlesztő állomás munkatársa adta át a jelvényeket, az okleveleket és az emlékérmeket a díjazott önkéntes véradóknak. Elismerésben részesült: tízszeres véradók – Erdélyi Antal, Gordos Renáta, Vojislav Jakšić, Juhász Valéria, Pintér Csaba, Rácz Szabó Hajnalka; hússzoros véradók – Gordos Zoltán, Srđan Kasaš, ifj. Miksity Balázs, Radomir Mučibabić, Urbán Attila, Vastag Tibor, Világos Tibor; harmincötszörös véradók – Deák Gizella, Hugyik Ferenc, Božidar Nonin, Pergel Tamás; ötvenszeres véradók – Liptai Kovács János, Ljubomir Tokić; százszoros véradók – Miroslav Belančić és Hajdu István.

Krizsán Vilmos elmondta, hogy az ünnepségen azokat díjazták, akik legalább tíz alkalommal adtak már vért, ugyanis ettől a számtól számít valaki többszörös véradónak. Kiemelte, hogy a tíz nagyon fontos szám, mert a többszörös véradók állandó jelleggel fel vannak mentve a hozzájárulás fizetése alól az egészségügyi intézményekben. A titkár megjegyezte, hogy a többszörös véradók rendszeresen megjelennek a véradó napokon, a férfiak három-, a nők négyhavonta. Ez azt jelzi, hogy az illető személy egészséges, hozzájárul a vértartalékok gyarapításhoz jelenleg és a jövőben is. Az elmúlt évben Ada községben 13 véradó napot tartottak: 4-4-et Adán és Moholon, valamint 3-at Törökfaluban és 2-t az adai Műszaki Iskolában.

− Tavaly a községben tovább csökkent a véradók száma. Összesen 513-an jelentkeztek az akciókra. Közülük 447-en tudtak adni vért, ami a lakosság 2,63 százalékát jelenti. Végül is ez elegendő, hiszen csökken a lakosság száma, és csökkenőben az orvosi beavatkozások száma is. A zentai vérátömlesztő állomás pedig tud annyi vért biztosítani, hogy a kórháznak elegendő legyen. Ami örvendetes, hogy továbbra is 10 százalék körül van az új véradók száma. 41 olyan véradónk volt, akik első alkalommal adtak vért. Ők elsősorban fiatalok, illetve olyanok, akik korábban adtak vért a katonaságnál vagy másik településen, de nálunk még nem – közölte Krizsán Vilmos. – 2014-ben azt figyeltük meg, hogy az első akción márciusban Adán még nagyobb számú véradó jelent meg, még 80 felett volt a számuk. Attól kezdve viszont 61-62 főre csökkent a számuk. Ez drasztikus csökkenés, ami váratlanul érintett bennünket, annak ellenére, hogy tisztában voltunk vele, hogy az elvándorlás és egyéb tényezők miatt csökken a véradók száma. Örvendetes viszont, hogy ez a létszám nem csökken tovább, hanem beállt. Az új tagok toborzása folyamatos, mert minden egyes akciót úgy készítünk elő, hogy népszerűsítjük az önkéntes véradást, amelyet meghirdetünk a kábeltévében, a rádióban és plakátokon. Meghívókat küldünk a nyilvántartásban lévő önkénteseknek, a Vöröskereszt aktivistái is folyamatosan beszélnek az emberekkel, és ösztönzik őket a véradásra. Sokat jelent az is, hogy a Facebookon is bejelentjük a véradó napot, valamint telefonos üzeneteket is küldünk egyes véradóknak – közölte a Vöröskereszt titkára.