2024. március 28., csütörtök
OLIMPIA-2016

Brazília 60 ezer fős biztonsági erőt készül felállítani a riói olimpiára

Brazília 60 ezerfős biztonsági erőt tervez felállítani a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia idejére - jelentette egy előkészületekre rálátó forrásra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség szerdára virradóra.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a sporteseményt biztosító rendvédelmi műveletben a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltóság tagjai, valamint magáncégek alkalmazottai is részt fognak venni. Mindazonáltal az akció egyelőre a tervezés fázisában van, a részletek véglegesítésén jelenleg is dolgoznak a szövetségi és a helyi hatóságok, valamint a rendezőbizottság.
Bár Rióban az utóbbi években jelentős összegeket költöttek a rendőrség fejlesztésére, s emiatt a bűnözési statisztikák is javultak, az elmúlt hónapokban ismét megszaporodtak a késelések, lövöldözések és betörések a városban, ami aggodalommal tölti el a hatóságokat egy évvel az olimpia előtt.
A védelmi minisztérium korábbi becslései arról szóltak, hogy mintegy 600 millió reálba fognak kerülni a riói olimpia biztonsági intézkedései.

A legutóbbi, 2012-es londoni olimpia alkalmából a brit biztonsági erők 40 ezer tagját mozgósították, míg 2004-ben Athénban - a 2001-es amerikai terrortámadások által felkorbácsolt félelmek miatt - 75 ezren vigyázták a rendet. A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot 12 városban összesen 170 ezer rendőr biztosította.