2024. április 20., szombat

A hitelezők nemet mondtak a görög javaslatokra

Esnek a részvényárak, a tárgyalások folytatódnak

A nemzetközi hitelezők elutasították Görögországnak az adósságrendezésre és az államcsőd elkerülésére tett görög javaslatokat – jelentette be a görög miniszterelnök. A hírre jelentős mínuszba kerültek az európai tőzsdemutatók, London kivételével.

Alekszisz Cirpasz kormányfő azt mondta, hogy „a hitelezők elutasították a legújabb görög javaslatokat.” Egy uniós tisztségviselő azonban később azt is bejelentette, hogy a tárgyalások nem szakadtak meg, a tervezettnek megfelelően folytatódnak a hitelezők és Görögország között.

Röviddel korábban az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a görög nyugdíjrendszer, az áfa és a társasági adórendszer átalakítására tett görög javaslatok kapcsán.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó forrás elmondta: a nemzetközi hitelezők délben ülnek a tárgyalóasztalhoz, majd körülbelül egy óra múlva csatlakozik hozzájuk a görög miniszterelnök. Hozzátette: több kérdésben eltérnek a vélemények, a keddi tárgyalások nem eredményeztek közeledést.
Röviddel 12 óra előtt a frankfurti tőzsdemutató 0,98 százalékos, a párizsi 0,79 százalékos mínuszban állt. A londoni börze irányadó FTSE100 indexe 0,12 százalékos erősödést jelzett. Ugyanekkor az athéni tőzsde irányadó indexe csaknem 3,5 százalékos veszteségen állt a keddi záróértékhez képest.

GÖRÖG NEM A HITELEZŐK JAVASLATÁRA

Görögország szerdán elutasította a hitelezőknek a görög javaslat elvetése után tett ellenjavaslatát jelentette a Reuters hírügynökség az AFP hírügynökség görög kormányzati forrást idéző értesülésére hivatkozva.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán korábban bejelentette, hogy nemzetközi hitelezők elutasították Görögországnak az adósságrendezésre és az államcsőd elkerülésére tett javaslatait. Egy uniós tisztségviselő azonban később közölte, hogy a tárgyalások nem szakadtak meg, a tervezettnek megfelelően folytatódnak a hitelezők és Görögország között. A hitelezők ellenjavaslatot tettek, amelyek értesülések szerint az áfa megemelését és a költségvetési kiadások csökkentését tartalmazták.

Ezt az ellenjavaslatot a görög fél az AFP értesülése szerint elutasította.