2024. március 29., péntek
A VMDP ELNÖKÉNEK NYILATKOZATA

Jelenleg a kerítésépítés az egyetlen jó megoldás

„A Vajdasági Magyar Demokrata Párt a migrációs hullám fenntartására és e tendenciák további erősödésének meggátlására jelenleg az egyetlen jó megoldásnak a tervezett kerítés megépítését tartja a magyar–szerb határon, tekintettel arra, hogy Szerbia egyelőre nem mutat semmilyen hajlandóságot a betelepülni szándékozók fenntartóztatására déli határainál. Meggyőződésünk szerint ez az álláspont, mindenekelőtt Szerbia polgárainak nyugalma érdekében túl sokáig nem tartható fenn.

Álságos Magyarországot bezárkózással, új vasfüggöny építésével és az emberi jogok megsértésével vádolni, amikor a szerb állam célja ebben a pillanatban nem más, mint az, hogy a bevándorlók egyre nagyobb tömegeit eressze át minél gyorsabb ütemben az ország területén, és a problémát – másokhoz hasonlóan – átpasszolja szomszédainak. Összefogás és egységes védőrendszer kialakítása híján ma az EU tagállamai forró krumpliként kezelik a bevándorlók teremtette problémát: minél előbb szeretnék azt mások markába nyomni. Ennek a csikicsuki játéknak sem Magyarország, sem a vajdasági magyarok nem válhatnak veszteseivé, ezt viszont kizárólag úgy lehet elkerülni, ha Vajdaság és Szerbia megszűnik a Nyugat-Európába özönlő gazdasági bevándorlók tranzitútvonala lenni.

A szerb kormányfő és a szerb sajtó első reakciói nélkülözik a realista számvetést: egyértelmű utalásokkal Magyarország számlájára »auschwitzozni« nem csak hetyke politikai meggondolatlanság, de – különösen a srebrenicai népirtás árnyékában – magatartásbeli hiba, cinizmus is.

Elhamarkodott kijelentések és a magyar kormány felszínes, közhelyeken alapuló bírálata helyett a közös fellépés útját kell keresni, hiszen a gondok azonosak, ugyanakkor azoknak legkevésbé sem Magyarország és Szerbia, vagy a balkáni és a kelet-európai kisállamok az okozói” – olvasható Csorba Béla, a VMDP elnökének nyilatkozatában.