2024. március 29., péntek

Számítógépekre van a leginkább szükség

Oktatási intézmények pályázati eredményeit ismertették a Tartományi Képviselőházban

Az első pályázat a vajdasági általános- és középiskolákat érintette, 145 millió dináros kerettel rendelkezett, tanszerek, iskolai berendezések beszerzésének támogatására vonatkozott. A pályázat április 22-e és május 15-e között volt érvényben, 99 millió dinárt osztanak most ki a sikeresen szereplő általános iskolák, s 46 milliót a nyertes pályázatokat benyújtó középiskolák között. Az intézmények, legyen szó általános- vagy középiskolákról, a legnagyobb mértékben számítástechnikai felszerelést kértek a pályázaton, az előbbi beadványok 26 százaléka, az utóbbiak 35 százaléka vonatkozott erre. Bútorok és tanszerek szerepelnek a kívánságlisták második és harmadik helyein az intézmények többsége esetében. A döntéshozásnál a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság elsősorban azt vette figyelembe, a tervezett beruházásnak mekkora kihatása lesz az oktatás korszerűsítésére, minőségének javítására az adott iskolában. Szempont volt természetesen az is, hogy mennyire számít elengedhetetlennek a kért felszerelés a tanítás lebonyolításában, biztonsági jellegű berendezések kérelmezésekor pedig azok hatékonyságát vizsgálták. Figyelmet szenteltek még többek között az adott helyi önkormányzat fejlettségi szintjének is, továbbá annak, hogy az oktatási intézmény sikeresen használta-e fel a korábbi években odaítélt tartományi pénzeszközöket. Számítógépekre összesen 36,2 millió dinárt, bútorokra 26, tanszerekre 12,3, biztonsági berendezésekre 7,5, sportfelszerelésre 5,7, egyéb elektronikai felszerelésre 4,1, nyomtatókra 2, gépjárművek beszerzésére 1,9 millió dinárt hagyott jóvá a titkárság az elemi iskolák esetében. A középiskolák 18,7 millió dinárt kapnak számítógépek vásárlására, közel 8 milliót tanszerek, 4,8 milliót bútorok, közel 4 milliót biztonsági berendezések, 3,4 milliót vendéglátási felszerelés, 1,4 milliót laboratóriumi kellékek, 1,2 milliót gépkocsik, 1 milliót elektronikai felszerelés beszerzésére. Az intézményeknek kötelességük közbeszerzési pályázatot kiírniuk a különféle felszerelés szavatolása érdekében, ezt a törvénnyel összhangban kell lefolytatniuk, s az erről szóló dokumentumokat 2015 októberéig kötelesek bemutatni a tartományi titkárságnak.

A második pályázat általános- és középiskolai oktatási projektumok részfinanszírozására vonatkozott, ezen 15,7 millió dinárt nyertek el a pályázók. Iskolák, továbbá tanárok továbbképzésével foglalkozó központok és nemkormányzati szervezetek, egyesületek pályázhattak. A legtöbb pénzt, 2,8 millió dinárt az oktatás fejlesztését célzó programok nyerték el, a multikulturalizmust és hagyományokat ápoló projektumok 1,8 millió dinárt kapnak. 1,6 millió dinárt fordítanak az oktatás fontosságát hirdető programok és a szakmai továbbképzések pénzelésére is. Az oktatási jellegű táborok 1,5, a tehetséggondozó projektumok 1,1, a diákversenyek 0,8, az inkluzív jellegű oktatás kezdeményezései 0,6 millió dinárt nyertek el a szóban forgó pályázaton. Ebben a kategóriában a környezetvédelmi és biztonsági jellegű projektumok kapták a legkisebb összeget, 465, illetve 320 ezer dinárt.

– A két pályázatra, melyek összesen 160 millió dináros kerettel rendelkeztek, 380 millió dináros kérvényeket nyújtottak be. Nehéz volt ezeket elbírálni, meg kellett határozni bizonyos elveket. A létező mércék felett ezért elsősorban azt az elvet próbáltuk érvényesíteni, hogy minél több diák kapjon újat ezzel a pályázattal, hogy elégedettebb legyen a jövőbeni az oktatással – fogalmazott Nyilas Mihály oktatási titkár.

Mint mondta: szinte kivétel nélkül kapnak pénzt azok, akik megfelelően állították össze a pályázati dokumentumokat. Nem kis összegekről van szó, még ha nem is fedik teljes egészében az igényeket – értékelte.

– Meggyőződésünk, hogy 160 millió dinár évente kevés ezeknek a szükségleteknek a fedezésére. Jövőre növelnünk kell a rendelkezésre álló pénzt. A titkárság javasolni fogja, hogy a pályázatok keretösszege a jelenleginek a duplája legyen 2016-ban – számolt be a tervekről a titkár.