2024. április 24., szerda

Irodát nyitna Belgrádban az FBI

A terrorizmus és az információtechnológiai bűnözés elleni harcról, a szerbiai belügyminisztérium és az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) közötti együttműködésről, valamint több más biztonsági kérdésről tárgyalt kedden James B. Comey, az FBI igazgatója és Nebojša Stefanović szerbiai belügyminiszter Belgrádban. A szerb belügyminiszter a tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a terrorizmus elleni harcban Szerbia komoly és megbízható partner szeretne lenni és az FBI igazgatójának első szerbiai, és egyben történelminek számító látogatásától azt reméli, hogy az ezt követő tapasztalatcsere után Szerbia sikeresebben veszi fel a harcot az összes bűnözési forma ellen. Véleménye szerint a terrorizmus egy olyan veszély, amellyel nap mint nap különféleképpen szembesül az ország.

– Azt szeretnénk, hogy az embereink képzettek és felkészültek legyenek szembeszállni a terrorizmus okozta kihívásokkal, valamint bemutathassuk, hogy olyan partnerek vagyunk, akik hozzá tudnak járulni a terrorizmus elleni globális harchoz – mondta a belügyminiszter.

Szavai szerint az FBI már több éve stratégiai partnere a szerbiai belügyminisztériumnak, és a mostani tárgyaláson szóba került a szerbiai nyomozók atlantai FBI Akadémián való továbbképzése is. Stefanović ugyanakkor az FBI igazgatójának megköszönte, hogy a nyomozóiroda a szerbiai hatóságok rendelékezésére bocsátotta az egyik ügynökét, aki az információtechnológiai bűnözés elleni harcban segíti szerbiai kollégáit.

– Az FBI igazgatóját megkértem, hogy gondolja át egy regionális FBI iroda megnyitásának lehetőségét Belgrádban. Egy ilyen iroda léte sokkal jobb együttműködést eredményezhetne a szerbiai belügyminisztérium és az FBI között, valamint eredményesebben harcolhatnánk az összes bűnözési forma ellen Szerbiában – jelentette be a szerb belügyminiszter.

Hozzátette, hogy az FBI-nak óriási tapasztalata van ezek terén, és a tapasztalatok megosztásával Szerbia biztonságosabb országgá válhatna.

A szerbiai belügyminiszter kérésével kapcsolatban James B. Comey megjegyezte, hogy az FBI igenis tervez állandó irodát nyitni Belgrádban, és az erről szóló döntést „gyorsan meg fogják hozni”. Az FBI igazgatója megelégedettségének adott hangot, hogy egyik ügynökük egy hat hónapos kísérleti projektum keretében részt vesz a szerbiai információtechnológiai bűnözés elleni harcban.

– Az információtechnológiai bűnözés elleni harc az FBI számára igen fontos, ugyanis a bűnözők az interneten keresztül a világot kicsivé tették és mi, annak érdekében, hogy elfoghassuk őket, még kisebbé fogjuk tenni – mondta Comey.

Az FBI igazgatója kiemelt fontosságúnak nevezte a terrorizmus elleni közös harcot is, valamint a rendőrök ezzel kapcsolatos kiképzését az FBI virginiai és budapesti központjában.