2024. április 24., szerda

Lehet agónia, lehet megoldási lehetőség is

Németh Ernő: Visszarepültünk az időben, kaptunk egy esélyt, hogy megoldást találjunk a gondjainkra

További négy hónap áll rendelkezésre az önkormányzati tulajdonban lévő médiumok magánosításának végrehajtásához. Amennyiben addig nem jelentkezik érdeklődő vásárló, az adott médium megszűnik. Erről beszélt néhány nappal ezelőtt az illetékes miniszter.

Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője lapunknak a halasztás kapcsán elmondta, mindez azt jelenti, hogy visszarepültek az időben, mintha február közepén lennének.

– Kaptunk egy esélyt, hogy találjunk megoldást a rádió gondjaira. Ma Belgrádban, a nemzeti tanácsok koordinációs testületi ülésén ez a tény volt az egyik napirendi pont. Ez a testület májusban összeült Antalfalván és két napon át vitázott a kisebbségi tájékoztatás helyzetéről. A húsz nemzeti tanács képviselői elküldtek egy állásfoglalást, Ana Tomanova Makanova, a testület elnöke eljuttatta ezt a minisztériumnak. Egy hónap telt el, azóta semmilyen válasz nem érkezett. Lesújtó az, hogy miközben a nemzeti tanácsoknak hatásköre a tájékoztatás, s mind a húsz kisebbség képviselete egy véleményen van, azt a minisztérium még csak válaszra sem méltatja. Ma összeültünk, hogy megbeszéljük, hogyan tovább. A bolgár kisebbség képviselete kiemelte, hogy állami szinten Bulgária vezetése is felveti majd a két ország között ezt a témát. Ezt megtehetnék más országok is – mondja Németh Ernő.

– Olyan megoldási javaslatokon gondolkodunk, hogy a nemzeti tanácsok legyenek alapítók, azonban felvetődik a finanszírozás kérdése. Erre kellene törvényt hozni – mondta Németh Ernő, akitől megtudtuk, ezekre készül egy javaslat, amelyet Mirko Bajić, a bunyevác kisebbség képviselője készít el és ez kerül majd megvitatásra.

Németh Ernő szerint ez a négy hónap jelenthet agóniát, de reményt és megoldást is. Az utolsó percig reménykedni kell, tette hozzá Németh.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint ez a halasztás arról árulkodik, hogy a törvényhozók nem vettek tekintetbe olyan helyzeteket, amelyekre többek között a Magyar Nemzeti Tanács is felhívta a figyelmet, hogy a kisebbségi média magánosítása nagy gonddal járhat.

– Amennyiben törvénymódosításról lenne szó, akkor számba lehetne venni a lehetőségeket. Ma, a nemzeti tanácsok koordinációs összejövetelén Belgrádban az derült ki, hogy nagyon sok a tisztázatlan viszony. Úgy látom, hogy az elkövetkező hónapok sem tudják ezeket a helyzeteket megváltoztatni – mondta az MNT elnöke.

Hajnaltól megtudtuk, a kisebbségügyi munkacsoport mai ülésén a 23. tárgyalási fejezetről tárgyaltak, azonban érdemi vita nem történt, ugyanis a Bosnyák Nemzeti Tanács még nem véleményezte a kisebbségügyi akciótervet.

– Abban maradtunk, hogy várhatóan a jövő héten ülünk össze ismét, amikor is meghatározzuk, hogy mi is kerüljön be az akciótervbe. Ami kiemelten fontos ennek kapcsán, az a részarányos foglalkoztatás, ami ha elfogadásra kerül, szempontunkból nagyon fontos mozzanat lesz – mondta Hajnal Jenő.