2024. április 24., szerda

A téglagyárhoz, majd a határra

A Szabadkára érkező menekültek nem csinálnak rendbontást a városban

Habár naponta akár több száz menekült is érkezik Szabadkára, főként vonattal és autóbusszal, a város utcáin nap közben inkább csak elvétve lehet látni őket, sőt ottjártunkkor az autóbusz-állomás és a vasútállomás sem tanúskodott arról, hogy folyamatosan érkeznének afgán, szír, pakisztáni vagy egyéb országból menekült emberek. Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy igyekeznek minél hamarabb az egykori téglagyárhoz eljutni, ami egyfajta gyülekezőhellyé vált a menekültek körében, így nincsenek szem előtt, azonban nagyon sokan Magyarkanizsát veszik célba, s mint a Pannon RTV beszámolt róla, a hétvégén Szabadkán a Suboticatrans 19.20-kor Törökkanizsára induló, aznapi utolsó járatáról is lemaradtak az emberek, mert a menekültek felvásárolták az összes jegyet.

Miodrag Stojković, a szabadkai autóbusz-állomás vezetésével megbízott igazgatósegéd az elmúlt időszakban az autóbusz-állomáson tapasztaltak kapcsán elmondta, a Szabadkára érkező menekültek száma nem növekedett számottevően, sőt a menekültáradat sokkal intenzívebb volt, amikor Koszovóból érkeztek tömegesen.

– Igaz, hogy folyamatosan jönnek menekültek, naponta átlagosan ötven ember érkezik, azonban nem tartózkodnak itt sokáig. Néha megtörténik, hogy az este érkezők az állomás előtt töltik az éjszakát, majd reggel továbbindulnak, de nem tapasztalható rendbontás, miközben az autóbusz-állomáson tartózkodnak. Nem zavarják a rendet, nincs hangoskodás, rongálás, úgy látjuk, van pénzük, mobiltelefonjuk, tőlünk nem is kérnek segítséget, útbaigazítást, hanem gyorsan eltűnnek szem elől. Főleg a Belgrádból érkező buszokkal jönnek, elsősorban fiatalabbak és férfiak, de kisgyermekes családok is érkeznek – mondja Miodrag Stojković.

Ami viszont a vasútállomást illeti, az ottani helyzet már némileg más képet fest, mondja Predrag Polovina, a Szerbiai Vasutak utasszállító részlegének szabadkai vezetője.

– Jelentősen megnövekedett a szabadkai vasútállomásra ékező menekültek száma, főleg a nemzetközi gyorsvonatokon vannak tömegesen, de a Belgrád–Szabadka vonalon is nagyobb, akár ötven-száz fős csoportokban is érkeznek vonatonként, ezért bizonyos vonalakon közlekedő járatokhoz plusz kocsit kapcsolunk, hogy a többi utastól külön utazzanak egyrészt a számuk, másrészt a higiéniai állapotuk miatt. Ezek az emberek hosszú ideig, hetekig, hónapokig úton vannak, nincs lehetőségük az alapvető tisztálkodásra sem, így a többi utas számára kellemetlen lehet velük egy kocsiban utazni. Ez jelenti egyben a legnagyobb problémát is, mert a higiéniai állapotuk akár a vasút dolgozóit, de a többi utas egészségét is veszélyeztetheti, azonban nem tehetjük meg, hogy őket nem engedjük fel a vonatra, ugyanolyan utasok, mint bárki más. Habár voltak pozitív élmények is velük kapcsolatban a vonaton, az utasaink többsége mégis tart tőlük éppen a higiéniai állapotuk miatt. Szerencsére eddig nem fordult elő megbetegedés.

Mint Polovina elmondta, más gond nincs velük, nem csinálnak problémát, nyugodtak, a vagonokban, a vasúti kocsikban sem tesznek kárt, és szemmel láthatóan van valamennyi pénzük is, legalábbis a menekültek mindegyike rendelkezik vonatjeggyel. Hiába veszik meg azonban a Belgrád–Budapest vonatjegyet, s így próbálnak meg fennmaradni a vonaton, a határőrség emberei itt feltartóztatják őket, azaz a vonaton utazó menekültek nem jutnak át az unióba. Miután leszállítják őket a vonatról, egy kis időt a vasútállomás várótermében töltenek, de nem maradnak itt sokáig.

Az autóbusz- és vasútállomás közelében is több taxiállomás van, a Szabadkára érkező menekültek nagy része taxival utazik tovább. Vannak, akiket egyenesen a határra visznek, de sokan a Zentai úti temető közelében lévő egykori téglagyárhoz vitetik magukat. Az egyik taxis elmondta, napközben nem nagyon lehet látni a menekülteket, eltűnnek a városból, de amikor befut Belgrádból a vonat, százával tódulnak ki az utcára. Főleg éjszaka érkeznek sokan a városba.

– Rendesen fizetnek a fuvarért, mindegyiknél van pénz, nem kötözködnek, nem veszekednek, mindig van köztük valaki, aki tud angolul és már tudják, hogy a téglagyárhoz kell menniük. Már ők is hallották a határzár hírét, úgyhogy sokan arra számítanak, hogy még többen jönnek majd, de mi eddig nem vettünk észre semmit, ma például még egy menekültcsoportot sem kellett fuvarozni – mondta el a taxis.

Egy másik taxitársaság taxisa is hasonló tapasztalatokról számolt be, tömegesen érkeznek a menekültek, köztük nők és gyermekek is, s mindannyian Magyarországra igyekeznek, az unióba.

– Van, aki rögtön a határ felé indul, és van, aki megszáll egy éjszakára Palicson, de elsősorban a téglagyárhoz vitetik magukat és csak másnap indulnak tovább. A menekültek között vannak olyanok, akik valóban tiszták, rendezettek. Ők főleg Szíriából érkeznek, a pakisztáni, afgán menekülteken azonban látszik, hogy szegényebb sorsúak, az öltözékük is ezt mutatja, de mindannyian rendesen kifizetik a fuvardíjat és nincs velük semmilyen gond – mondta a taxis, hozzátéve, inkább ijedtség látszik rajtuk, és az egyetlen vágyuk, hogy valahogy eljussanak az unióba, mert mint mesélik, nagyon rossz körülmények közül jönnek el.