2024. március 28., csütörtök
VÍZILABDA

A riói részvétel a tét

Mától vasárnapig rendezik meg a férfi világliga nyolc csapatot – köztük a világbajnok magyar és az Európa-bajnok szerb válogatottat – felvonultató olaszországi szuperdöntőjét, amelynek győztese jogot szerez a részvételre a jövő nyári riói olimpián. Emellett anyagilag sem jár rosszul a nyertes: a finálé legjobbja 100 ezer dollárt kap.

Benedek Tibor a vlv.hu szakmai honlap bergamói helyszínről tudósító munkatársának az indulás előtt azt nyilatkozta, hogy nem csak a helyezés szempontjából nagy a tétje a tornának.

Tudjuk, hogy a hat meccs alatt összeszokik annyira a csapat, hogy a 13 játékosnak már van egy kis előnye a többiekkel szemben. Ezért is jelentett nagyon nagy felelősséget ennek a mostani 13-nak a kiválasztása” – fogalmazott a kapitány.

A magyar csapat négyesében kapott helyet a brazil és a kínai együttes mellett az olimpiai bajnoki címvédő horvát válogatott.

A magyar válogatott kerete: Decker Attila, Nagy Viktor, Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Német Toni, Salamon Ferenc, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton.

Szerbia a B csoportban szerepel, ahol Ausztrália, az Egyesült Államok és Olaszország lesz az ellenfele.

A szerb válogatottnak mindjárt a megérkezéskor egy kellemetlenséggel kellett szembenéznie, ugyanis a Park Szállodában csak 19 embernek volt hely, és a szakmai stáb maradék hat tagjának éjfél körül másik szálláshelyet kellett keresni. Az utazás előtt a belgrádi repülőtéren Dejan Savić is nyilatkozott az újságíróknak, aki azzal kezdte, hogy gratulált a szerb U20-as labdarúgó-válogatott világbajnoki címéhez.

Megmutatták, hogy amiben hisz az ember, az sikerülhet, akármennyire is lehetetlennek tűnik. Bergamóban a riói részvételt érő tornagyőzelem a célunk. Nem lesz könnyű, hiszen a csapatok többsége ugyanezzel a céllal érkezik. Az amerikaiak nagyon felkészültek, az ausztrálok egy kiváló, új-zélandi centerrel erősödtek, az olaszokat nem kell külön bemutatnom, hiszen semmit nem bíznak a véletlenre: az utolsó kvalifikációs tornának is ők lesznek a házigazdái.

A szerb válogatott kerete: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Žuvko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović.

A csoportkör programja, ma: Szerbia–Egyesült Államok (16 óra), Magyarország–Kína (17.20), Brazília–Horvátország (18.40), Ausztrália–Olaszország (20 óra).

Szerda: Brazília–Kína (16 óra) Magyarország–Horvátország (17.20), Ausztrália–Egyesült Államok (18.40), Szerbia–Olaszország (20 óra).

Csütörtök: Szerbia–Ausztrália (16 óra), Magyarország–Brazília (17.20), Kína–Horvátország (18.40), Egyesült Államok–Olaszország (20 óra).

Pénteken játsszák a negyeddöntős mérkőzéseket, szombaton az elődöntőket, vasárnap lesznek a helyosztók, köztük a bronzmeccs (18.40) és a döntő (20.00).

A versenysorozat selejtezőjéhez hasonlatosan a szuperdöntőben is minden meccsen győztest kell hirdetni. A rendes játékidőben elért siker három pontot ér, döntetlennél ötmétereseket dobnak, ebben az esetben a győztes két ponttal gazdagodik, és a vesztes is kap egy pontot. Az ezüstérmesnek 70 ezer, a bronzérmesnek 50 ezer, a negyediknek 35 ezer, az ötödiknek 30 ezer, a hatodiknak 25 ezer, a hetediknek 20 ezer, a nyolcadiknak pedig 15 ezer dollár jár.