2024. április 25., csütörtök

Újabb „szabadságflottilla” indult Gázaváros felé

Öt évvel az izraeli hadsereg több aktivista halálát okozó támadásával végződött próbálkozás után ismét több hajó indult el az európai partoktól, hogy megtörje a Gázai övezet tengeri blokádját. A III. Szabadságflottilla a tervek szerint a hónap végéig több palesztinbarát aktivistát, legalább egy európai parlamenti képviselőt, egy izraeli arab parlamenti képviselőt és Monszef Marzúki volt tunéziai elnököt szállítja a gázai partokhoz. Célja, hogy felhívja a figyelmet a Gázai övezetet sújtó szárazföldi, légi és tengeri blokádra, amelyet Izrael azután rendelt el, hogy a Hamász iszlamista szervezet 2006-ban elrabolt egy izraeli katonát, egy évvel később erővel átvette az ellenőrzést a palesztin terület felett.

Jelenleg senki nem távolodhat el hat tengeri mérföldnél messzebbre Gázától, illetve nem hatolhat be a gázai vizekre anélkül, hogy az izraeli haditengerészet ne tartóztatná fel akár fegyverrel is.

– Azt szeretnénk, hogy fennmaradjon a nemzetközi nyomás, hogy vége legyen a zárlatnak, mert nem csak mi tartjuk embertelennek és jogsértőnek – mondta az AFP francia hírügynökségnek a Marianne svéd hajón utazó Staffan Graner aktivista.

A tervek szerint összesen több mint 20 országból érkező 70 ember utazik öt hajón a Gázai övezetbe – közölték az újabb utazást támogató palesztinbarát francia civil szervezetek. Az utasok között képviselők is vannak, így Bászel Gattász izraeli arab képviselő, akit Izrael-szerte árulással vádolnak politikusok. Benjámin Netanjahu kormányfőnek írt nyílt levelében Gattász leszögezte: a „polgári és békés flottilla célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét az Izrael által elrendelt katonai ostromzár miatt szégyenletes és börtönviszonyokra emlékeztető körülmények között élő 1,8 millió palesztin sorsára”.

Az izraeli haditengerészet több alkalommal is visszaszorította a blokád megtörésére készülő flottillákat, 2010 májusában azonban kommandós akciót hajtott végre a flottilla zászlóshajója, a Navi Marmara ellen. A tíz török állampolgár halálával végződött akció válságot robbantott ki Ankarával.