2024. március 28., csütörtök

Tiltakoznak az abortuszdrón miatt

A lengyel életvédők képviselői tiltakozó akciót kezdtek az ellen, hogy német és lengyel feminista szervezetek abortusztablettákat szállító drónt terveznek átreptetni a német–lengyel határon – jelentette kedden a lengyel sajtó. Az Abortion drone (Abortuszdrón) elnevezésű, szombatra tervezett akció szervezői a TVN24 hírtelevízió szerint arra akarják felhívni a közvélemény figyelmét, hogy a terhességmegszakítás Lengyelországban „az európai országoktól eltérő szinten” érhető el.

A drón a két határ menti város – a németországi Frankfurt (Oder) és a lengyelországi Slubice – között repülne át, esemény utáni tablettákat szállítva. A gép leszállása után a feminista szervezetek egy sajtóértekezletet terveznek. A beharangozott akciót több konzervatív lengyel kommentátor is elítélte.

Lengyelországban az abortusz kizárólag abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete forog veszélyben, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig,  az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el.