2024. április 16., kedd

Mennyi pénzt küldenek haza a vendégmunkások?

Szerbia lakosságának 14 százaléka, vagyis 1,3 millió személy dolgozik külföldön

A külföldön dolgozó szerbiai vendégmunkások 2014-ben 3,66 milliárd dollárt küldtek haza, és ebből 2,82 milliárdot európai országokból utaltak Szerbiába. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy a régióbeli országok bruttó hazai termékének (GDP) jelentős részét teszik ki a szóban forgó átutalások: Koszovóban 17 százalékot, Bosznia-Hercegovinában 11 százalékot, Montenegróban 10 százalékot, Albániában 9 százalékot, Szerbiában 8 százalékot, Macedóniában pedig 4 százalékot.

A külföldi munkavállalásból származó, Szerbiába irányuló pénzátutalások nagy része Ausztriából, Németországból, Franciaországból és Hollandiából érkezik – írja a EurActiv európai hírportál. A Világbank adatai szerint 1,3 millió szerbiai dolgozik külföldön – ebből mintegy egymillió Európában – vagyis Szerbia lakosságának 14 százaléka.

Tavaly, vagyis 2014-ben az Európában dolgozó vendégmunkások 109,4 milliárd dollárt küldtek a saját országaikba. Az előrejelzések szerint ez az összeg 2015-ben kisebb lesz, és ennek egyik fő oka a rubel értékének csökkenése. Egy-egy hazautalás 200–300 dollárt tesz ki, de a délkelet-európai vendégmunkások évente 4-5-ször nagyobb összegeket is küldenek az itthon tartózkodó családtagjaiknak. A hazautalásoknak világszerte nagyon nagy szerepük van több millió háztartás számára. Valahol az életszínvonalat növelik, valahol pedig a puszta megélhetés múlik rajtuk.