2024. április 18., csütörtök
OLIMPIA - 2020

Nyolc sportágnak maradt esélye az olimpiai programba kerülésre

Nyolc sportágnak maradt esélye arra, hogy bekerüljön a 2020-as tokiói nyári olimpia műsorába.

Összesen 26 sportág jelentkezett a szervezőknél. Az első szűrőn a baseball/softball, a bowling, a karate, a görkorcsolyázás, a falmászás, a fallabda, a hullámlovaglás és a vusu harcművészeti sport maradt fenn. Olyan sportok nem "élték túl" a szűkítést, mint például a kötélhúzás, a bridzs, a frizbi vagy a Japánban óriási népszerűségnek örvendő szumó.
A nyolc sportág nemzetközi szövetsége augusztus 7-én és 8-án Tokióban újabb kört fut a bekerülésért, a prezentációk után a szervezők ajánlást fogalmaznak meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára szeptember 30-ig. A NOB jövő augusztusban, a riói olimpia helyszínén dönt arról, hogy mely sportágak kerülnek be a tokiói programba.
A Thomas Bach elnök által javasolt, s a NOB által tavaly elfogadott reformcsomag része, hogy az olimpiai házigazdák egy vagy több, náluk népszerű sportágat beemelhetnek a programba, amely ezzel közönség-, illetve szponzorcsalogatóbbá válhat. Japán esetében a baseballon kívül még a karate felelhet meg ennek a kritériumnak, miután a szumó most kiesett a versengésből.