2024. április 25., csütörtök
MENEKÜLTKÉRDÉS ÉS MEGOLDÁSKERESÉS

Katonák és rendőrök építhetik meg a biztonsági kerítést?

A menekültek világnapjával, valamint a határzárral kapcsolatos információk és állásfoglalások határozták meg a hétvégén a magyarországi közéletet. A Napi Gazdaság arról közölt információkat, hogy katonák és rendőrök építhetik meg a biztonsági kerítést. A pártok közül a Fidesz azt hangoztatta, hogy az illegális bevándorlás akut probléma, az MPSZ pedig azt, hogy közös európai megoldás kell a migráció problémájára. A DK Minden hiába… címmel adott ki közleményt, az LMP szerint a menekülteknek nemzetközi szolidaritásra van szükségük, az Együtt szerint a menekültek problémájára csak szolidáris választ lehet adni, a Jobbik pedig továbbra is több intézkedést szorgalmaz a menekültkérdés megoldásához.

Vajon hova vándorolnak? (Fotó: Molnár Edvárd)

Vajon hova vándorolnak? (Fotó: Molnár Edvárd)

A katonák és a rendőrök építhetik meg a mintegy 175 kilométer hosszú biztonsági kerítést a magyar–szerb határon a Napi Gazdaság értesülése szerint. A lap szombati számában azt írta, nem piaci alapon, vagyis nem magántársaságok bevonásával valósítja meg a kormány a szerb határzárhoz tervezett négy méter magas kerítés megépítését, hanem állami forrásból, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével. A honvédségnek és a rendőrségnek is van olyan csoportja, amelynek – a külön tervekben meghatározottak szerint – alapfeladata lehet a válságkezeléssel kapcsolatos munkákban való részvétel. A Magyar Honvédségnél ilyen alakulat a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred. A szentesi katonák felkészültek terepszakaszok lezárására, ellenőrző-áteresztő pontok létesítésére, objektumok védelmi feltételeinek javítására és a menekültek kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtásában való részvételre. A munka elvégzése rendőrségi részről alapvetően az ORFK Rendészeti Főigazgatósága alárendeltségében működő határrendészeti főosztály feladata lehet. Az ORFK-n nemzeti koordinációs központ is működik, amely napi 24 órában biztosítja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos koordinációs tevékenységet – írta a Napi Gazdaság.

Szintén a Napi Gazdaság cikkezett arról is, hogy Magyarország belügyminisztere már 2013 májusában felvetette a határok megerősítésének, a kerítésépítésnek a lehetőségét az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egyik ülésén. A cikk szerint Pintér Sándor már akkor figyelmeztetett arra, hogy a migrációs kérdés óriási nyomást jelent Európának. A Napi Gazdaság információját a testület fideszes alelnöke, Németh Szilárd is megerősítette, aki a lap szombati számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy a kerítés felállításának előkészítéséről szóló döntést hírszerzői jelentések ismeretében hozták meg. Jelezte, a határőrizeti szervek és a rendőrség együttműködnek a titkosszolgálatokkal is.

GYORS MEGOLDÁS

A határzárral kapcsolatban a politikai pártok is megszólaltak a hétvégén. A Fidesz véleménye szerint az illegális bevándorlás akut probléma, és különösen megdöbbentő, hogy milyen hihetetlen mértékben nő az illegálisan érkező migránsok száma. Erről Pósán László országgyűlési képviselő beszélt szombaton a budapesti sajtótájékoztatón. Ez az adat június végéig elérheti a 60 ezret, miközben tavaly a teljes évben 43 ezer volt – tette hozzá a képviselő, aki kijelentette: gyors megoldásokra van szükség, a Fidesz pedig kifejezetten üdvözli, hogy a bevándorlással kapcsolatos jogszabály-módosításokat a Belügyminisztérium pénteken beterjesztette a parlament elé. A képviselő rámutatott: a számok emelkedésével együtt jár, hogy ugyanilyen arányban nő az ezzel járó problémák köre is. Jelezte, debreceni képviselőként az elmúlt időszakban sok ilyen észrevétellel találkozott. Viszonylag gyakori panasznak nevezte, hogy a befogadó állomás környékén lakók nem mernek kimenni az utcára, mert az illegális bevándorlók sokszor csapatokban közlekednek, és olykor fenyegető magatartást tanúsítanak. A politikus több rablási kísérletről is értesült, a problémakör elmondása szerint már kiterjed a város szinte egész területére. Eközben az egyik debreceni piacon a táborban kapott ételt és italt árusítják a migránsok – jegyezte meg. Az üzletek és a nagyobb bevásárlóközpontok tulajdonosai pedig arra panaszkodnak, hogy nagy mértékben szaporodtak a lopások, a vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint pedig a migránsok elijesztik a korábbi vendégeket – sorolta a képviselő. A politikus elmondása szerint a hozzá érkezett reakciók alapján az emberek egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy legyenek technikai határzárak, nehezítsék meg a migránsok mozgását. Az emberek azt kérik, hogy ezek a táborok legyenek zártak – tette hozzá. Pósán László ismertette: a debreceni befogadó állomást 830 menekült elhelyezésére tervezték, jelenleg 1474 migráns tartózkodik ott. Arra is kitért, hogy 2015 első öt hónapjában a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-alföldi Regionális Igazgatósága 31 327 illegális bevándorló ügyében folytatott eljárást, és a jelenlegi törvények alapján mindössze húsz esetben állapították meg, hogy jogos a menekültügyi státus. Emellett oltalmazotti státuszt összesen 54 esetben ítéltek meg – tette hozzá. A képviselő elmondása szerint a migránsok 65–70 százaléka rövid időn belül továbbutazik egy másik országba. Emlékeztetett arra, hogy az EU több országa is bejelentette, a területükön a hatóságok látókörébe került embereket visszaküldik oda, ahol átlépték a schengeni határt, így Magyarországnak 15 ezer visszatoloncolandó emberrel kell számolnia.

KÖZÖS FELLÉPÉS

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Tóbiás József szerint csak egy közös, hosszú távú európai megoldás megtalálásával lehet jó választ adni a migráció valós problémájára. Tóbiás József szombaton a budapesti sajtótájékoztatón kijelentette: a kormány a nemzeti konzultációval, valamint az ehhez kapcsolódó plakátkampánnyal és a kerítésépítés bejelentésével felesleges politikai gyűlöletkampányt folytat, és ez biztosan nem megoldás az ország és Európa biztonsága, továbbá a menekültek humanitárius helyzete szempontjából. Tóbiás József szerint csak közös európai fellépéssel lehet megoldani a migráció leginkább 10–20 év múlva jelentkező problémáját, ezért egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy az unió gyűjtsön forrást a menekültek országainak biztonságosabbá tételére. Az MSZP egy európai alap létrehozását is indokoltnak tartja a schengeni határszakasz megerősítése érdekében. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a menekültekkel szemben humánusnak kell lenni, ugyanakkor az illegális bevándorlókkal szembeni biztonságot is meg kell teremteni. A szocialisták pártelnöke az utóbbi cél szempontjából hosszú és rossz megoldásnak nevezte a kerítésépítést, és bejelentette: az MSZP módosító javaslatban terjeszti elő, miként lehetne más módszerrel, rövidebb időn belül biztosítani az ország zöldhatárát. Tóbiás József arra is felszólította a kabinetet, hogy adjon világos tájékoztatást a migráció valós helyzetéről.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint a menekültek problémájára csak szolidáris választ lehet adni, és Magyarország csak az európai partnerekkel közösen kidolgozott, emberi megoldásban lehet érdekelt. A párt külügyi szakpolitikusa, Hajdu Nóra szombaton Budapesten, a menekültek világnapja alkalmából összehívott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány és a belügyminiszter viszont szigorítani akarja a vonatkozó törvényeket, ami pártja szerint azt mutatja, hogy a kabinet nem a helyzetet akarja megoldani, hanem tovább szítaná a feszültséget. Az Együtt elnökségi tagja kijelentette, semmi nem indokolja, hogy hat nappal az Európai Tanács soron következő ülése előtt a kormány kész helyzetet teremtsen Magyarországon. Arra is kitért, hogy egyelőre nem lehet tudni, kiket gazdagít majd az a körülbelül 22 milliárd forint, amennyibe a magyar–szerb határra tervezett kerítés kerül. Hangsúlyozta, pártjuk szigorúan figyelemmel kíséri majd, kik jutnak állami beruházásokhoz ebben az ügyben. Rámutatott arra is, hogy a határzár súlyosan veszélyezteti Magyarország viszonyát Szerbiával.
A Jobbik továbbra is a menekültkérelmek elbírálásának felgyorsítását, az önálló határőrség ismételt felállítását, valamint a magyarországi menekülttáborok zárttá tételét, lakott területen kívülre helyezését szorgalmazza. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője a menekültek világnapja alkalmából szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezi: Magyarország ugyanúgy „védő kart nyújt” azok felé, akik politikai vagy vallási üldöztetés miatt Magyarországon keresnek menedéket, ahogy a magyar embereket is megóvja azoktól, akik abból a célból érkeznek, hogy hazánk polgárainak anyagi javait vagy testi épségét veszélyeztessék. „A védelemre szoruló üldözöttek előtt tehát hazánk nyitva áll, azonban a kizárólag gazdasági vagy ellenséges céllal érkezőknek útját kívánjuk állni” – fogalmazott a Jobbik a közleményében.

Az LMP parlamenti frakciójának tagjai azt hangsúlyozták közleményükben, hogy a menekülteknek nemzetközi szolidaritásra van szükségük. „Az ENSZ döntése alapján 2001 óta, a genfi menekültügyi egyezményre emlékezve tartják világszerte a menekültek napját. A világnap azt szolgálja, hogy megemlékezzünk a háborúk, természeti katasztrófák és emberellenes diktatúrák elől menekülők szenvedéseiről. Miközben szomorú rekordokat dönt az otthonukból menekülni kényszerült emberek száma, ki kell mondanunk, hogy egyetlen szétszakított család is túl sok. „A lakóhelyük elhagyására kényszerülők befogadása minden ország, így Magyarország számára is feladatot jelent. Ugyanakkor be kell látnunk: az első számú feladatunk, hogy ne engedjük, hogy a háborúk és a növekvő globális egyenlőtlenségek ellehetetlenítsék sokak boldogulását a szülőföldjükön. Szembe kell néznünk vele, hogy az Egyesült Államok és egyes nyugat-európai országok háborús külpolitikája, valamint a  nemzetközi pénzügyi rendszert irányító intézmények jelentős részben felelősek a menekültek áradatáért. Várhatóan a klímaváltozás miatt további tömegek kényszerülnek majd a lakóhelyük elhagyására, ezért a klímaváltozás elleni küzdelem megkerülhetetlen kérdés a világ összes országa számára – állt az LMP közleményében.

A Demokratikus Koalíció a menekültek világnapja alkalmából Minden hiába… címmel adott ki közleményt, amelyben egyebek mellett azt írják: „Hiába Máté apostol szavai: »Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok« (MT 25, 35-36). Hiába Ferenc pápa üzenete: »…kérjék Isten irgalmát, akik bezárják kapuikat a menedékre szorulók előtt!« Hiába az ökumenikus Egyházak Világtanácsa figyelmeztetése: »A nemzetközi közösség…kötelessége megmenteni azon menekültek életét, akik a tengeren vagy szárazföldön veszélybe kerülnek...« Hiába az EU négy biztosának nyilatkozata: »a védelemre jogosult menedékkérőknek meg kell adnunk a lehetőséget az emberhez méltó életre...« Hiába a Magyar Helsinki Bizottság kimutatása, hogy az EU-n kívülről érkezett bevándorlók jóval nagyobb arányban rendelkeznek diplomával, dolgoznak és járulnak hozzá gazdaságunkhoz, mint a magyar állampolgárok. Hiába António Guterresnek, az ENSZ menekültügyi főbiztosának felhívása: »…anyákról, apákról, fiúkról és lányokról beszélünk…Az idei menekültek világnapján mindenki emlékezzen arra, ami összeköt bennünket egymással – arra, hogy mindannyian emberek vagyunk.« Hiába a közös európai felelősségvállalás és az Európai Unió alapjait jelentő emberi jogok tisztelete. A Menekültek Világnapja előestéjén a magyar kormány úgy döntött: a menekülők ellen az ország déli határán húzza föl a Nyugaton negyedszázada lerombolt vasfüggönyt.”

EMBERSÉGES BÁNÁSMÓD


Mint ismeretes, Orbán Viktor pénteken Pozsonyban a visegrádi négyek miniszterelnöki szintű tanácskozását követő sajtótájékoztatón kijelentette, az illegális bevándorlás bűncselekmény, és Magyarország nem engedi, hogy határain bűncselekményeket kövessenek el, ezért a határait és ezzel Európa külső határait is meg fogja védeni. Orbán Viktor rámutatott: ma az európai országok közül Magyarországra nehezedik a legnagyobb migrációs nyomás, amit az is mutat, hogy az országba az idei év első öt hónapjában több mint 50 ezer bevándorló érkezett, több mint Olaszországba vagy Görögországba. A magyar miniszterelnök újságírói kérdésre elmondta: Magyarország nem fog segítséget kérni határai megvédéséhez, mert kötelességének tekinti, hogy azt megtegye.

Az EBESZ pénteken azt kérte tagországaitól, bánjanak emberségesen a menekültekkel. A menekültek világnapjának előestéjén közzétett, az MTI-hez is eljuttatott felhívásában Michael Georg Link, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) elnöke úgy fogalmazott: „A menekültek világnapja előtt tudatában kell lennünk abbéli felelősségünknek, hogy emberségesen kell bánnunk a menekültekkel és a migránsokkal. Az államoknak továbbra is gondoskodniuk kell arról, hogy határaikon belül tiszteletben tartsák minden egyénnek – köztük a menekülteknek és az egyéb migránsoknak – az emberi jogait, és megakadályozzák ezeknek a kiszolgáltatott embereknek a hátrányos megkülönböztetését.” A közlemény emlékeztetett arra is, hogy az 57 EBESZ-tagállam elkötelezte magát a mellett, hogy küzd a menedékkérőkkel és a menekültekkel szembeni diszkrimináció ellen, továbbá tartós megoldások kidolgozásával lehetőségéhez mérten hozzájárul a menekültek és az otthonukat elhagyni kényszerülők védelméhez és segítéséhez.