2024. április 25., csütörtök
ANGLIA

London jövő ősszel szavaztatna?

Amióta megnyerte a májusi parlamenti választást, David Cameron brit miniszterelnök szinte minden alkalmat megragad, hogy tárgyalópartnereit meggyőzze az EU-reformjáról. Természetesen a hazája igényeinek megfelelő változtatásokat szeretne.

Ezért sokan azzal vádolják a konzervatív kormányfőt, hogy különleges státuszt akar kivívni Nagy-Britanniának, amelynek lakossága a remélt reformok után (de legkésőbb 2017 végéig) referendumon nyilvánítana véleményt arról, hogy maradjon-e az ország az EU tagja, vagy inkább hagyja el a közösséget.

A britek többsége ragaszkodik az unióhoz, legalábbis a májusi-júniusi adatok erre utalnak. Az Evening Standard londoni napilap megbízásából elvégzett legújabb országos felmérésből az derül ki, hogy ha most tartanák a referendumot, a választók csaknem kétharmada voksolna a bennmaradásra, és csak 22 százaléka a kiválásra. A 12 százaléknyi bizonytalan szavazó között az Ipsos MORI közvélemény-kutató ügynökség további EU-szimpatizánsokat sejt.

Figyelemre méltó, hogy az országos átlagon belül a kormányzó Konzervatív Párt támogatóinak 63 százaléka áll ki az EU-tagság mellett, miközben az ellenzéki Munkáspártra szavazók körében ennél sokkal nagyobb, csaknem 76 százalékos ez az arány.

Mindez rendkívüli eltökéltségről tanúskodik, egyszersmind jelzi: a szigetországi uniópártiak tábora egyre nagyobb. Erre Gideon Skinner, az Ipsos MORI társigazgatója hívta fel a figyelmet. Sőt, ő úgy tudja, az EU-hoz ragaszkodók közössége 25 éve a legnépesebb.

Skinner azonban emlékeztet: az euróövezeti válság csúcsán a többség a kiválást támogatta. Ebből akár arra lehetne következtetni, hogy egy új válság ismét fordíthat a közhangulaton.

A többi felmérés szintén hasonló eredményre jutott. Igaz, annyi EU-párti britet egyik közvélemény-kutató sem talált, mint legutóbb az Ipsos MORI.

Cameron 2013 elején jelentette be, hogy hazájában 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról. A Daily Mail konzervatív napilap a hét végén arról számolt be, hogy a kormány akár már jövő októberre kiírhatja a referendumot.

A brit uniós tagság megőrzését több vezető európai hatalom, így Németország is támogatja. A szigetországban a bennmaradás következetes szószólói pedig a skótok, akik sok-sok eurómilliárd fejlesztési támogatást kapnak Brüsszeltől. Nekik szó szerint hatalmas a tét.

Ezért nemrég meg is üzenték Londonnak: ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, Skócia ismét függetlenségi népszavazást tart. Arról kérné ki a lakosság véleményét, hogy a terület része maradjon-e az uniónak hátat fordító monarchiának, vagy inkább elhagyja azt, s – az EU-ba visszakéredzkedve – önálló életet kezdjen.