2024. április 20., szombat

Törökkanizsa napját ünnepelték

A legjobb diákokat jutalmazták – Ősztől ismét lesz magyar tagozat a gimnáziumban

Pénteken Törökkanizsán hetedik alkalommal ünnepelték a nyár beköszöntéséhez és a Tisza virágzásának idejéhez kötődő községnapot, június 21-ét. A színházban megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen átadták a község legrangosabb elismeréseit. Az alkalmi művelődési műsorban felléptek a helybeli zeneiskola növendékei és az általános iskola szavalói. A község díszpolgára elismerést idén Hristivoje Miloševićnek, az Aleva fűszernövényeket feldolgozó cég többségi tulajdonosának adományozták, akinek a támogatása révén például a közlekedési középiskola tehergépkocsit vásárolt oktatási célokra. A díjat Dragan Babić polgármester adta át, aki kiemelte, hogy az Aleva több mint fél évszázada Törökkanizsa legfontosabb ipari létesítménye, és a fűszerpaprika termesztése ma is több száz helybeli és környékbeli családnak ad megélhetést.

Törökkanizsa napja alkalmából díjazták a legjobb tanulókat (Fotó: Gergely Árpád)

Törökkanizsa napja alkalmából díjazták a legjobb tanulókat (Fotó: Gergely Árpád)

A képviselő-testület döntése értelmében díjazták a legeredményesebb diákokat: a zeneiskola öt, az általános iskola tíz, valamint a közlekedési középiskola és a gimnázium öt-öt tanulója kapta meg a község oklevelét és az ezzel járó jutalmat.

Az ünnepségen részt vettek Törökkanizsa magyarországi és szlovéniai testvértelepüléseinek küldöttségei, a szomszédos községek, a tartományi kormány és az Magyar Nemzeti Tanács képviselői is. A vendégeket és díjazottakat elsőnek Újhelyi Nándor, a képviselő-testület elnöke köszöntötte, aki ünnepi beszédében kiemelte, hogy Törökkanizsa már 1832-ben mezővárosi rangot kapott, és erőteljes fejlődésnek indult. Sohasem volt könnyű az élet Bánátnak ebben a szegletében, de kitartó és szorgalmas emberek lakják a vidéket, akik két kezük munkájával alapozták meg a város fejlődését. A fejlett oktatási intézményrendszerrel rendelkező városban őszre újraindul a gimnázium magyar tagozata.

Idén jelentős fejlesztések indultak az infrastruktúra területén, amelyekről részletesebben a község polgármestere beszélt. A legnagyobb értékű beruházásokat a szennyvízelvezető csatorna befejezésére és az úthálózat karbantartására fordítják, de felújítják a község egészségházait, és a helyi kórházban is felújításokat végeznek. Tíz megkezdett projektum megvalósítására főleg tartományi forrásokból és saját eszközökből összesen több mint 700 millió dinárt költenek. Joggal nevezte a polgármester 2015-öt a beruházások évének.