2024. április 26., péntek

Egy évbe telik a bejegyeztetése

Nagyrészt már berendezték Adán a leendő középiskolai diákotthont
A leendő középiskolai kollégium Adán (Fotók: Csincsik Zsolt)

A leendő középiskolai kollégium Adán (Fotók: Csincsik Zsolt)

Az adai rekreációs központban 2010 szeptemberében kezdődött el az egyemeletes ifjúsági és felderítőotthon, vagyis az ORTC épületének középiskolai kollégiummá való átalakítása a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és Ada község önkormányzatának közös finanszírozásában. Az elmúlt években a kivitelező cégek késlekedése miatt az átépítés megszakításokkal és vontatottan haladt, de napjainkra befejeződött a kétemeletes épület átépítése.

Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta: az építkezési munkálatok teljes egészében befejeződtek, és megtörtént az épület technikai átvétele, de a leendő kollégiumot leghamarabb jövő szeptemberben lakhatják be a középiskolás diákok, mivel legalább egy évbe telik a létesítmény bejegyeztetése, hogy bekerüljön az oktatási minisztérium által finanszírozott kollégiumok rendszerébe. Megjegyezte, hogy a községi önkormányzat már nagyrészt berendezte a kollégium épületét, a hiányzó berendezés beszerzését pedig tartományi támogatásból finanszíroznák:

– Ada község önkormányzata már az előző években elkészítette a terveket a leendő kollégium berendezésére. Ezek alapján 4 millió dinár szükséges a létesítmény teljes körű berendezéséhez. Ebből a tartományi oktatási titkárság 1 millió dinárt vállalt magára az idén lefolytatott pályázat alapján. Remélhetőleg ezt a pénzt ki is tudjuk használni az év végéig. Miután a pályázat későn lett kiírva, Ada község önkormányzata önerőből beszerezte a berendezés nagy részét, mivel június 20-án elkezdődnek a létesítményben az ingyenes táborok az adai és moholi civil szervezetekben és sportegyesületekben tevékenykedő, 7–12 éves gyerekek számára. A létesítményben a szobák már teljesen be vannak rendezve. Minden szobában van ágy, szekrény, asztal és szemetes. A helyükre kerültek a függönyök, a tuskabinok, az elsősegélyládák és a többi szükséges berendezés. Kimaradt viszont az ebédlő és az előtér berendezése, ami az egész projektum kisebb részének számít – közölte Bilicki Zoltán. Hozzátette, hogy a következő lépéseket kell megtenni a leendő kollégium bejegyeztetéséhez:

– Meg kell változtatnunk az adai középiskola statútumát és ezáltal a nevét, mivel az iskola neve a következőkben magában kell, hogy foglalja a kollégium szót. Így az új neve Adai Műszaki Iskola és Kollégium lesz. Ez magában foglalja azt is, hogy az önkormányzat a nyár végén átadja használatra a középiskolának a kollégiumot. Ezzel megteremtődik az alap, hogy megkezdjük az adminisztrációs folyamatot, ami szükséges ahhoz, hogy a minisztérium által finanszírozott kollégiumi rendszerbe bekerüljön a mi kollégiumunk is, és jövő szeptember elsejétől elkezdjen kollégiumként működni. A helyi önkormányzat célja az volt, hogy a kollégium már ez év szeptemberétől működjön, sajnos a kivitelezők úgy elhúzták a munkálatokat, hogy ez nem történhetett meg. A dokumentumok előkészítése és az egész folyamat lebonyolítása – minden törvényes határidőt betartva – bő egy évet vesz igénybe. Ez a munka már megkezdődött, és bizakodok, hogy jövő szeptemberben már biztosan tudja fogadni a diákokat a létesítmény – mondta a polgármester.

A leendő adai kollégium kétemeletes és 47 férőhelyes. A földszinten található az előtér a recepcióval, két iroda, konyha, ebédlő, gondnoki lakás és vizesblokk. Az első emeleten a diákoknak tíz szobát alakítottak ki, amelyek között lesz két-, három-, négy- és ötágyas helyiség, valamint van vizesblokk is. A második emeleten hat darab, egy-, két- és háromágyas szoba található, klubhelyiség, tanulószoba és vizesblokk. Minden szobában van fürdőszoba.