2024. március 29., péntek

Nem szándék kérdése

Nyilas Mihály: Minden karnak kötelessége szavatolni a kisebbségi nyelveken történő felvételi vizsgát

A Tartományi Képviselőház a felsőoktatási intézményekbe való felvételizés kisebbségi nyelven történő lebonyolításának szavatolásáról hozott döntést április eleji ülésén. A döntés értelmében minden állami alapítású egyetem és főiskola kötelező szavatolni annak feltételeit, hogy az érdekelt fiatalok anyanyelvükön felvételizhessenek a beiratkozás előtt. A döntést azért is fontosnak tartották annak támogatói, mert az egyforma esélyt szavatol a kisebbségi és többségi nyelvet beszélők számára a karokra történő beiratkozás lehetőségének megszerzésekor.

Nyilas Mihály (Fotó: Ótos András)

Nyilas Mihály (Fotó: Ótos András)

– Miután a képviselőház meghozta az erre vonatkozó kötelező erejű rendeletét, s miután a kormányrendelet is megszületett, több egyeztetést is tartottunk a karokkal a döntés végrehajtásáról. Az egyeztetésekben aktív szerepet vállalt maga az Újvidéki Egyetem Rektorátusa is. Úgy gondolom, valóban sikerült elhárítani minden kétséget és technikai jellegű problémát, ami esetleg megakadályozhatta volna, hogy rendben történjék meg a kisebbségi nyelveken való felvételizés – nyilatkozta lapunknak Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár.

Mint fogalmazott, a jelölteknek a jelentkezési lap kitöltésekor azt is fel kell tüntetniük az űrlapon, hogy milyen nyelven szeretnék megtenni a felvételi vizsgát. A választás lehetőségének megadása kötelező a karok számára. Mint megtudtuk, néhány nappal ezelőtt módosították az idevágó kormányrendeletet, ám a titkár elmondása szerint ennek a módosításnak semmi köze sincs az említett jog szavatolásához, lényegében nem változott tehát semmi.

– A szóban forgó kormányrendelet módosítása a választás szavatolt jogát nem érinti, az utána következő lépésekre vonatkozik. Arra: hogyan valósul majd meg a gyakorlatban a kisebbségi nyelveken történő felvételizés, hogyan ad ehhez szakmai segítséget a Tartományi Kormány fordítói szolgálata, hogyan kapcsolódnak be a folyamatba az oktatási és a tudományügyi titkárságok – részletezte.

Azokon a karokon, amelyeken az elmúlt években már sikeresen megvalósították a kisebbségi nyelveken történő felvételi vizsgáztatást, most nem fognak változtatásokat eszközölni, az egyetem autonómiájának keretein belül továbbra is megengedik, hogy eredményesen véghez vigyék a már bejáródott procedúrát. Ott, ahol az eddigiekben gondok voltak, fokozott figyelmet fognak szentelni annak, hogy tartsák magukat a kötelező érvényű szabályhoz.

Mint ismeretes, korábban az Újvidéki Egyetem Jogi Karán tiltakoztak a döntés ellen és az intézmény autonómiájába való beleavatkozásnak minősítették a tartomány instrukcióit. Nyilas erre a felvetésünkre válaszolva közölte: az idén is voltak bizonyos ellenállások, fenntartásokkal fogadták az új döntést, a konzultációk során azonban sikerült a kételyeket eloszlatni.

– Még egyszer hangsúlyoznom kell, kötelező érvényű szabályokról beszélünk, most már csak az lehet a kérdés, hogy azok hogyan valósulnak meg, az semmiképpen sem, hogy megvalósulnak-e. Figyelembe kell venni a különböző karok specifikumait, ez alapján meghatározni a megfelelő módszert. Erről lehet beszélgetni, de a rendelet alkalmazásáról nem – szögezte le Nyilas.

Egyes karok korábban az alkotmányra hivatkoztak, s ezzel indokolták, miért nem tartják alkalmazhatónak a tartományi döntést. Időközben azonban megszületett az az alkotmánybírósági döntés is, mely még egy 2013-as tartományi képviselőházi határozatot mérlegelt. Megállapította, hogy az teljesen összhangban volt az ország alaptörvényével. Mivel most voltaképpen ugyanabból a jogalapból indult ki a tartomány az új határozat meghozásakor, akörül sem lehet semmilyen dilemma, hogy joga van-e a tartománynak rendeznie e kérdést.