2024. április 20., szombat

IV. Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál

A topolyai Kodály Zoltán MMK szervezésében

Eseménydús és eredményes évadot tud maga mögött a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, amely civil szervezet június 17-étől 19-éig a IV. Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál házigazdaszerepét is betölti.

A művelődési központ legutóbbi tevékenységei között szerepelt többek között az V. Magyar Világtalálkozón való részvétel is. Keretében, május 30-án, a budapesti Syma Rendezvényközpontban, a Világfalu díszvendégeként a Vajdaságból, az óbecsei Fokos zenekar mellett, a Cirkalom táncegyüttes kamaracsoportja mutatkozott be. Május 31-én, a központ szólistája, Dudás Kata, valamint a Szélszirom néptáncegyüttes mérettetett meg a Fölszállott a páva területi válogatóján Budapesten, az MTVA székházában. Az MTVA és a Duna Televízió Zrt., valamint a Hagyományok Háza – szakmai partnerével, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen – 2015-ben, immár harmadízben, ezúttal gyerekek részére hirdetett népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny területi válogatójának versenyeredményei még nem ismeretesek. A napokban várható a kihirdetésük. Június 6-án és 7-én a Csantavéren szervezendő 52. Gyöngyösbokrétán a Cirkalom táncegyüttes, a 39. Durindón pedig a Hétmező énekcsoport, a Kaláris asszonykórus, valamint a Csörgő citerazenekar mutatkozott be, június 13-án, Péterrévén pedig a 9. Nemzetközi Gyermek Néptánc és Népművészeti Fesztiválon a Csiripiszli táncegyüttes képviselte a központot.

A IV. Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál június 17-én kezdődött a Kodály-központ Tulipán kézimunkacsoportjának kiállításmegnyitójával, ma, vagyis június 19-én, 19.30 órai kezdettel pedig a Csáki Lajos Általános Iskola sportcsarnokában szervezendő gálaműsorral zárul a rendezvény. A gálán a Kodály Zoltán MMK szakosztályai mutatkoznak be. A gálaműsor alkalmi színpada díszletének kialakításánál is felhasználják a Tulipánosok munkáit. A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében június 17-én nyílt, ma 10-től 19 óráig befogadható, továbbá június 20-án, vagyis holnap délig még élő tárlat keretében az érdeklődők a húszas létszámú Tulipán kézimunkacsoport tagjainak mintegy 150 kézimunkáját, kézműves termékét is láthatják. A minap zajlott kézimunka-kiállítás megnyitója keretében Kisimre Szerda Anna, a topolyai önkormányzat művelődési kérdésekkel megbízott tanácsosa, a Kodály művészeti vezetője szólt az egybegyűltekhez, Ercsi Ilona, a Tulipán csoport vezetője szóban, a központ Aurora stúdiója képviselője, Kokrehel Kitty pedig vers közreadásával köszöntötte a fesztivál közönségét. A ma esti gálaműsort követően a Szélszirom táncegyüttes vendégszereplésére készülnek, amely a jánoshalmi városnapi rendezvénysorozat keretében lesz június 27-én, továbbá javában zajlanak a Kodály központban a július 19-e és 26-a között, Zentagunarason rendezendő Batyu tábor előkészületei is.