2024. március 28., csütörtök

Négy nap a tolerancia jegyében

Határok nélküli táborrá alakul az idén az eddigi Toleranciakupa

A Tartományi Kormány multikulturalizmus és tolerancia megerősítésére irányuló projektuma még 2005-ben vette kezdetét. A korábbi években a középiskolás diákokat a Toleranciakupák alkalmával mozgósították és bírták nyári sportrendezvényeken való részvételre. Az idén úgy döntöttek az illetékesek, hogy némileg „fel kell rázni” a már tíz éve tartó, talán túlságosan is megszokottá vált játékokat.

– A Tábor határok nélkül rendezvénye több szempontból számít újnak, alaposan átszerveztük, újragondoltuk a Toleranciakupát. Korábban több iskola versenyzett egymás ellen különféle sportágakban saját csapataikkal. Ez azonban nem valósította meg kellőképpen célunkat, azt, hogy különböző iskolák különböző nyelvet beszélő tanulói ismerkedjenek, barátkozzanak egymással. Gyakorlatilag egymás ellen „harcoltak”. Az idén versenyszámként már nem annyira az úgymond tiszta sportágak jelennek meg, hanem a Játék határok nélkül szellemében szervezett versenyek jelentik a megmérettetést. Ami még fontosabb: vegyes csapatok versenyeznek, a csapatok tagjai különböző iskolák tanulóiból állnak össze, a mai sorsolás dönti el, hogy pontosan hogyan – nyilatkozta a Tábor határok nélkül projektumának bemutatásán a Tartományi Képviselőházban Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár.

A csapatjátékokon, melyek a magyarkanizsai táborban zajlanak majd június 24-e és 27-e között, nyolc vajdasági középiskola tíz-tíz tanulója vesz majd részt Óbecséről, Nagybecskerekről, Zsablyáról, Magyarkanizsáról, Antalfalváról, Keveváráról, Újvidékről és Szabadkáról. A projektum kivitelezője a magyarkanizsai Ana&Bastian Ifjúsági Központ. A titkár szerint az a legfontosabb, hogy a csapat szerb, magyar, szlovák anyanyelvű tagjai a taktika megbeszélésekor kommunikálnak egymással, s e pár nap alatt akár életre szóló barátságok is kötődhetnek. Mint mondta, az iskolák kijelölésekor egy olyan választást próbáltak elvégezni, melynek köszönhetően Vajdaság legnagyobb részét felöleli a projektum.

Bödő Marianna, az ifjúsági központ elnöke a sajtónak nyilatkozva kifejtette, központjuk elsősorban azért jött létre, hogy innovatív módon fejlessze a fiatalok szabadidőprogramjait, társadalmi tevékenységekbe kapcsolja be őket. Mint mondta, pályázatuk jól szerepelt a tolerancia megerősítésére kiírt pályázaton, így létrejött az együttműködés köztük és a titkárság között. Nyolcvan tanuló vesz részt négy napon keresztül a Tisza-parton rendezett egyedülálló játékokban. A helyszínen tizenöten dolgoznak majd annak érdekében, hogy a részvevők minél jobban érezzék magukat. Kísérőprogramokkal, foglalkozásokkal is készülnek – ismertette Bödő Marianna.