2024. április 20., szombat

Több mint száz embercsempészési ügyben hoztak ítéletet tavaly Csongrád megyében

Több mint száz embercsempészési ügyben hozott ítéletet tavaly a bíróság Csongrád megyében, az idén eddig 58 ilyen ügyet fejeztek be a megyében – közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője pénteken az MTI érdeklődésére.

Juhászné Prágai Erika kifejtette, az ilyen perek zömét a Szegedi Járásbíróság tárgyalja. Ez a bíróság tavaly 97, embercsempészés bűntette miatti ügyben hozott ítéletet, ezek közül 65 első-, 4 másodfokon emelkedett jogerőre, 28 nincs jelenleg jogerősen befejezve. Az idén eddig 58 perben született elsőfokú ítélet, ezek közül egy jogerős. Tavaly Makón négy, Hódmezővásárhelyen egy embercsempészési ügyet tárgyaltak, valamennyi jogerősen befejeződött első fokon.

Az idei évben embercsempészet bűntette miatt csaknem hatvan ügyben, több mint hetven emberrel szemben emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség, illetve a Csongrád Megyei Főügyészség – tájékoztatta a főügyészség szóvivője az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a vádhatóság az indítványában jellemezően végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és a vádlott kiutasítását kérte a bíróságtól, főként azokban az esetekben, amikor a bűncselekményt több embernek segítséget nyújtva, illetve bűnszervezetében követték el.

Az ügyek mintegy felében a bíróság gyorsított eljárásban hozott ítéletet a vádlottakkal szemben.

Juhász-Bóka László alezredes, a megyei rendőr-­főkapitányság migrációs ügyek osztályának vezetője korábban elmondta, az idén az országban embercsempészés miatt kezdeményezett eljárások több mint 40 százaléka Csongrád megyében indult.