2024. április 19., péntek

Az idén is várja a jelentkezőket a szabadkai Diákotthon

A 2012-ben megnyílt szárny eredményeképp a gyengébben teljesítő tanulók ezúttal is jó eséllyel bejuthatnak

Hamarosan megnyílik a szabadkai Diákotthon jelentkezési pályázata. Az érdeklődőket július 6-ától 14-ig várják, munkanapokon 8 és 14 óra között. A Középiskolások Diákotthona tevékenységéről és az újdonságokról Gyivánovity Róbert igazgató számolt be lapunknak:

– A Diákotthon az idén is felkészült arra, hogy 464 tanulót fogadjon. A negyedikesek elmennek, jönnek az újak, tehát az elsősök, a másodikosok és harmadikosok pedig az úgymond régi diákok. Ez nálunk megszokott cserélődés. Felhívnám a figyelmet, hogy bárki bátran pályázhat, mivel a 2012-ben megnyílt új szárny bővülést hozott, 114 férőhellyel lett így több, ezáltal pedig az alacsonyabb tanulmányi eredményt felmutató tanulóknak is jó esély mutatkozik a bejutáshoz. A kritériumok tehát megváltoztak azzal, hogy több lett a férőhely, nem feltétel már a kitűnő tanulmányi eredmény a Diákotthonba való bekerüléshez. Ha elsőre nem is jut be az illető, év közben is történhetnek cserék, változások, így esélyhez juthat bármelyik jelentkező. A Diákotthonunkban kiváló szakemberek várják a tanulókat, segítenek a beilleszkedésben, hogy a diákok könnyebben alkalmazkodjanak az új környezethez. Műhelymunkákat tartanak, és sok szabadidős foglalkozás is van. A tanulók huszonkét szekció tevékenységéből vehetik ki részüket. A zenei csoportot hivatásos zenész vezeti, és a tanulók csaknem bármelyik zenei műfajt gyakorolhatják, legyen szó könnyűzenéről vagy klasszikus zenéről. A sportkedvelőknek jó hír, hogy nagyon jól felszerelt fitnesztermünk van, ahol a tanulók testépítészettel foglalkozhatnak. Nyelvtanulásra is lehetőség mutatkozik, aki hajlamot érez hozzá, gyakorolhatja az angol, a spanyol vagy épp az olasz nyelvet. Ökocsoportban tevékenykedhet az, aki a környezetvédelmet tartja fontosnak. Színjátszó csoportunkat Papp Bartusz Karolina vezeti, és minden évben sikeresen vesznek részt a Középiskolások Színművészeti Vetélkedőjén. Nevelőink tehát több profilúak, segítenek a tanulásban, legyen szó például nyelvekről vagy épp matematikáról. Ebben az évben fogorvosi rendelő is nyílik a Diákotthonban, a tanulóknak tehát lehetőségük nyílik majd arra, hogy helyben javíttassák a fogaikat. Erre már az elmúlt években is készültünk, de most sikerül megvalósítani. Tartományi szinteken hagyják jóvá, majd pedig a várossal és az egészségügyi illetékesekkel írjuk alá a szerződéseket. Minden bizonnyal a Vegyészeti-Technológiai Iskola diákjai is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Folyamatban vannak az egyeztetések – ismertette Gyivánovity Róbert.

A pályázatra tehát július 6-ától 14-éig lehet jelentkezni hétköznapokon 8-tól 14 óráig.

Szükséges okiratok a jelentkezéshez:

– jelentkezési űrlap, amelyet a Diákotthonban kap a jelentkező (illetve letölthet a honlapról).

A középiskola első osztályába iratkozók számára:

– általános iskolai bizonyítvány V–VIII. Osztályig, valamint igazolás a kisérettségi sikeres elvégzéséről;

– igazolás a középiskolába való beiratkozásról;

– előző iskolaévi bizonyítvány (II., III., IV. osztályosoknak);

– igazolás a családtagonkénti átlagjövedelem kimutatásról (2015-ös év január–március időszakára vonatkozóan);

– diplomák és más eredmények, amelyeket a tanuló a 2014/2015-ös iskolaévben rendezett nemzetközi és köztársasági versenyeken szerzett, és amelyeket a minisztérium hirdetett meg;

– a Diákotthonban való aktivitásért járó elismerés (II., III., IV. osztályosokra vonatkozóan).

A pályázatra jelentkezhet a tanuló személyesen, a szülő vagy nevelőszülő, valamint felhatalmazott személy, aki ezt hitelesített okirattal bizonyítja. A jelentkezésre eredeti vagy hitelesített fénymásolt okiratokat kell benyújtani. Érdeklődni a 024/555-510 telefonszámon és a dom@internatsu.edu.rs elektronikus levélcímen lehet. Információk a www.internatsu.edu.rs internetes oldalon is találhatók.