2024. április 25., csütörtök

A bíróságok már döntöttek

Dr. Várady Tibor: Nem a Biztonsági Tanács dönti el, hol és kinek a felelősségével követtek el népirtást

Az illetékes nemzetközi bíróságok már megállapították, hogy Szerbia nem követett el népirtást Srebrenicán, s ezt a tényt az ENSZ Biztonsági Tanácsának esetleges határozata sem módosíthatja – jelentette ki dr. Várady Tibor akadémikus, nemzetközi jogász. Úgy értékelte, hogy éppen az elmondottak miatt, véleménye szerint, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak az említett határozat-javaslatnak. Kifejtette, hogy a brit dokumentumnak, melyről július 7-én nyitnak vitát a Biztonsági Tanácsban, sokan sorsdöntő jelleget tulajdonítanak, holott szerinte szó sincs ekkora jelentőségről, az valamivel nagyobb visszhangot kapott, mint amekkorát valóban megérdemelt volna.

Dr. Várady Tibor (Fotó: Molnár Edvárd)

Dr. Várady Tibor (Fotó: Molnár Edvárd)

– Tény, hogy az eddigi bírósági döntések értelmében a népirtást elkövették, tény az is, hogy annak elkövetését nem lehet Szerbia számlájára írni, s ténynek számít az is, hogy számos szerb politikus járt már Srebrenicán azzal a szándékkal, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt – húzta alá Várady, hozzátéve, hogy nem az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hatásköre eldönteni, hogy valahol népirtást követtek-e el, ez a feladat a bíróságokra tartozik.

Úgy fogalmazott, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság nemcsak azt állapította meg, hogy Srebrenicán népirtás történt, hanem azt is, hogy azért nem lehet Szerbiát felelőssé tenni. Sok esetben hozott viszont ez a bíróság és a hágai törvényszék is olyan ítéletet, melyben a népirtásról szóló vádaknak sem adott helyt. Közölte, hogy az eddigiekben ismeretessé vált információk alapján a határozat-javaslat még nem végleges szövege megállapítaná a népirtás tényét, megbékélésre és az áldozatok emlékének tiszteletben tartására szólítana fel, amit szintén nem tart újszerűnek.

Várady szerint az a tény, hogy a bíróságok szerint nem lehet Szerbiát okolni a srebrenicai tragédia miatt, még nem jelenti, hogy Szerbiának és a régió többi országának nem kell megemlékeznie az áldozatokról – efféle főhajtásokra azonban, mint hozzátette, már az eddigiekben is sor került.

– A srebrenicai mészárlás huszadik évfordulójánál járunk, ezért ismét napirendre került ez a téma. Nem látom azonban, hogy drasztikusan megváltozott volna valami a tragédia megítélése kapcsán, s a Biztonsági Tanács egy határozatával azon nem is lehet változtatni – jegyezte meg.

Nem kívánt jóslatokba bocsátkozni annak kapcsán, hogy Oroszország tagságát figyelembe véve van-e egyáltalán esélye a rezolúció elfogadásának. Mint mondta, ez nem a jogtudomány képviselőire tartozó kérdés, ezzel a politikumnak kell foglalkoznia. Minden attól függ, hogy sikerül-e megegyezésre jutniuk a tagállamok képviselőinek a határozat szövege, egyes megfogalmazások kapcsán, állapította meg dr. Várady Tibor.