2024. április 25., csütörtök

Jövedéki adót minden füstre!

A jövő hónaptól átlag tíz dinárral többet kell fizetni egy doboz cigarettáért, és megdrágul majd az elektromos cigaretta patronja is

A szerb állam gondot visel lakosai egészségére: legalábbis azzal, hogy a dohánytermékre ismét megemeli a jövedéki adót, és újabban az elektromos cigarettákra is kivetné. Emiatt pedig valószínűleg több szerbiai fogja végképp elhagyni ezt a káros szokást – írja a fővárosi sajtó.

Július elsejétől többe kerül a „füsteregetés” (Fotó: Beta/AP)

Július elsejétől többe kerül a „füsteregetés” (Fotó: Beta/AP)

Mint ismeretes, már a következő hónapban átlag kilenc dinárral kell majd többet fizetni egy doboz cigarettáért, mint jelen pillanatban. A gyárak és az importőrök már az új árakkal foglalkoznak, az üzletek valószínűleg majd a hónap rukkolnak elő velük.

Az eddigi információkból már kiderült, hogy a dohánytermékre kivetett jövedéki adó 1,68 dinárral fog növekedni. Nemcsak a klasszikus dohányosokra gondolt azonban a kormány, hanem az elektromos cigaretták használóira is. Egyelőre még nem jelentettek be drágítást az illetékes, a behozatallal foglalkozó cégek, az államvezetés viszont már elkészített egy javaslatot, amely előirányozza a jövedéki adót az elektromos cigarettába való töltőfolyadék esetében is, milliliterenként. A parlamentben már megállapították, hogy a patronok ára megközelítőleg 380 dinár lesz, és csupán negyven dinárral kell majd többet fizetni érte.

A szóban forgó dohányalternatíva egyébként népszerűnek mondható a lakosság körében, a felmérésekből ugyanis kiderült, hogy Szerbia minden tizedik 18 és 64 év közötti polgára kipróbálta már.

Az is ismeretes, hogy az elektromos változatot sokkal egészségesebbként harangozták be a megjelenését követően – megfelelő előírások híján azonban részletes, a szervezetre gyakorolt hatásáról még nem születtek pontos kimutatások. Annyi biztos, hogy a készülék nikotint juttat a szervezetbe, azt pedig semmiféleképpen sem mondható egészségesnek.

Mindezek ellenére egyre több patron érkezik az országba külföldről.

A vámhivatal adatai szerint 2013 óta folyamatosan nő az elektromos cigaretta behozatali forgalma.

Két éve összesen 9,8 tonnányi patron érkezett Szerbiába, összesen 423 000 euró értékben, e-cigarettából pedig összesen 2,3 tonnát hoztak be (157 000 euró). 2014-re az utóbbi importmutatói már 6 tonnán álltak (400 000 euró), patronból pedig 45 tonna került behozatalra, majdnem kétmillió euróért. Ebben az évben eddig 3,6 tonnányi patron érkezett az országba, cigaretta pedig 37 000 eurónak megfelelő értékben.

A milliliterenkénti tízdináros drágítás egyébként összesen átlag 10,5 százalékos drágulást jelentene a kiskereskedésekben. Mint az elektromos termékek értékesítői nyilatkozták korábban, a 380 dináros patron tíz klasszikus doboz cigarettának felel meg. E számítás alapján eddig harmincnyolc dinárba került egy doboznak megfelelő e-cigaretta.

Végül a kormány még tovább lépett: egy olyan elképzelést is kilátásba helyezett, hogy a füstmentes dohánytermékekre is kivetné a jövedéki adót. Olyan árucikkről van szó, amelyek esetében a fogyasztó gyakorlatilag a dohánypárát szívja, egy speciális berendezésen keresztül. Szerbiában egyelőre még nem érhető el ez a lehetőség, a kormány viszont már eldöntötte, hogy a rá vonatkozó jövedéki adó a klasszikus dohánytermékének a negyven százaléka lesz.