2024. április 23., kedd

Parlagfűvadászat Zomborban

Parlagfűvadászatot indított Zombor Város és a helyi Oris Kft. A programot bejelentő polgármester, Saša Todorović elmondta, hogy az akció célja a lakosság bevonása a parlagfűvel fertőzött területek térképének kialakításába és a gyomirtásba.

– Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a polgárok jószerével nem ismerik ennek a gyomnövénynek az allergiakeltő hatását, nem ismerik föl magát a növényt, és nem tudják, hogyan lehet leghatékonyabban kiirtani a parlagfüvet. Emiatt minél tömegesebben kell bevonni a lakosságot a parlagfűvel szembeni védekezésbe. Megkerestük az iskolákat, amelyek kivétel nélkül hajlandóságot mutattak az akció iránt, mind a fertőzött területek fölkutatásában, mind a gyomirtásban. Az akció végén a város megjutalmazza a legeredményesebb diákokat, hiszen munkájukkal a közjóhoz járulnak hozzá – mondta egyebek közt a polgármester.

Maja Pavličić, az Oris vállalat projektvezetője a gyomnövény egészségkárosító hatását emelte ki.

– A parlagfű évek óta komoly problémákat okoz, egyre növekszik azok száma, akiknél allergiát vált ki a növény pollenje. A virágpor az ilyen személyeknél csökkenti a munkaképességet, és kihatással van az életfunkciókra. Nálunk is sokan szenvednek tőle, a világban pedig 36 millió felnőttnek okoz egészségügyi problémákat ez a gyom.

Tény, hogy a lakosság keveset tud erről az allergiát okozó növényről. Leghatásosabb gyökerestől kitépni a földből, de a parlagfű gyökérzete erős, nem könnyű feladat, ráadásul még a virágzása előtt kell gyökeresen irtani. Virágzása júliustól október derekáig tart. Feladatunkul tűztük ki a lakosság tájékoztatását a növény káros hatásáról, felismeréséről, irtásához kapcsolódó intézkedéseinkről és a pollenkoncentrációról – foglalta össze a projektvezető.

Az iskolák mellett már az óvodákban is tartanak ismeretterjesztő előadásokat, a fiatal aktivisták standokon és az utcán is ismeretterjesztő nyomtatványokat osztogatnak, és arra ösztönöznek mindenkit, hogy ahol parlagfüvet látnak, fotózzák le, és küldjék el a www.lovacnaambroziju.rs honlapra, hogy a szakemberek elkészíthessék a város és a vonzáskörébe tartozó falvak parlagfűtérképét.