2024. április 20., szombat

Tartományi pénz a „vizes ügyek” rendezésére Zombornak

A zombori önkormányzat 43 millió dinárt kapott a tartományi költségvetésből a csatornahálózat, a vízvezeték és a szennyvízelvezetés karbantartására. Erről Zomborban írt alá szerződést Branislav Bogaroški mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár és Zombor polgármestere, Saša Todorović.

– Zombor fölismerte a vízgazdálkodási beruházások fontosságát, így saját eszközei mellé még 20 millió dinárt kapott, amiből a meglévő vízgyárban egy önálló vízfertőtlenítő üzemet alakítanak ki. A tartomány ötmilliót ruház be a nemesmiliticsi víznyerőhely fölszerelésébe, a termőföldek lecsapolására pedig 16 millió dinár jut, kétmillióból pedig a zombori Kapitány utcában építenek szennyvízelvezetőt – mondta a szerződések aláírásakor a tartományi titkár.

– Egy teljesen autonóm fertőtlenítő rendszert építünk a Jaros víznyerőhelyen, ahol a meglévő mellett hamarosan átadásra kerül az új vízgyár. Országunkban szinte minden vízvezetéket egy olyan szerrel fertőtlenítenek, amelyet az első világháborúban vegyi fegyverként vetettek be. Mi szeretnénk az új technológia pionírjai lenni, vagy legalábbis az elsők közt lenni, akik a természetes klórt előállító berendezéssel, káros vegyi anyagok nélkül tisztítják az ivóvizet – összegezte Saša Todorović.

A szerződéskötők egybehangzóan hangsúlyozták Zombor és a tartomány eredményes együttműködését.

– A város szinte minden tartományi pályázaton részt vesz, és jelentős társeszközöket tervez, ami lehetővé teszi a projektumok megvalósítását, ennek köszönhetően nyert most is a város mind a négy pályázata – nyilatkozta Bogaroški, és hozzáfűzte, hogy a tartomány és Zombor fontos partnerek egymás számára.