2024. április 16., kedd

Éhesek a gyerekek a szabadkai óvodákban

A múlt héten még járt egy, a héten már egyetlen uzsonnát sem kapnak a Naša Radostba járó gyerekek – Maglai Jenő: A pénzt biztosítottuk, a gyerekek politikai játszma áldozatai lehetnek

Azt követően, hogy pénteken a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója, Jašo Šimić sajtótájékoztatón is elmondta, a pénzhiány miatt arra kényszerültek, hogy ideiglenesen beszüntessék az óvodások egyik uzsonnáját, hétfőn a szülők azzal szembesültek, hogy egy uzsonnát sem kaptak a gyerekek, és az ebéd minősége is drasztikusan romlott. Maglai Jenő polgármester szerint politikai játszmák elszenvedői a gyerekek, míg az intézmény igazgatója nyugodt szívvel nyaralását tölti.

A szülők a helyi portálokon közölték felháborodásukat, miszerint a legkisebbek étkeztetésén spórol az önkormányzat. Több szülő is arról beszélt, hogy a gyerekeik azzal fogadják őket a nap végén, hogy éhesek és azonnal adjanak nekik valamit enni. Sok óvónő otthonról vitt ételt a gyerekeknek, mert tudták, hogy a növekedésben lévő kisfiúk hamar megéheznek majd a reggelit követően.

Az intézmény vezetősége februárban arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint 17 millió dinár hiányzik ahhoz, hogy az év végéig biztosítani tudják a gyermekek számára a napi négyszeri étkezést. Megoldás azonban csak a költségvetés módosítása után születhet.

Mint azt Šimić a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, ígéretet kaptak a polgármestertől, hogy 9 millió dinárt a lehető legrövidebb időn belül biztosítanak az iskoláskor előtti intézménynek, az e heti menü azonban továbbra is uzsonna nélküli.

Az intézmény honlapján közzétett étlap szerint a szabadkai óvodások hétfőn teát, halas-sajtos szendvicset reggeliztek, valamint lekváros-grízes tésztát ebédeltek. Sem délelőtt, sem délután nem kaptak uzsonnát. A keddi menü a következő volt: joghurt, kukoricapehely reggelire, bab és kenyér ebédre. Szerdán teát és pástétomos kenyeret ettek a gyerekek, ebédre pedig tejfölös-sajtos tésztát. Ma a terv szerint tejberizs a reggeli, az ebéd pedig zöldbabfőzelék disznóhússal.

Ugyanezen a héten egy magyarországi, nevezetesen egy alsóörsi óvodában például így néz ki a menü: uzsonnára tej, briós, aztán tea, virsli, másnap kakaó ital, löncs, rozsos zsemle, zöldség. Ebédre lencseleves virslivel és sajtos makaróni, másnap csontleves, finomfőzelék, csirkemell, kenyér, majd paradicsomleves rizses hússal. Minden ebéd után desszertként gyümölcsöt kapnak a gyerekek.

Maglai Jenőtől, Szabadka polgármesterétől azt kérdeztük, hogyan fajulhatott idáig a helyzet, ki ezért a felelős és van-e pénz a gyermekek étkeztetésére.

- Az önkormányzat részéről az uzsonnákra szánt pénz biztosítása egy pillanatig sem volt kétséges és kérdéses. Az a tény, hogy az iskoláskor előtti intézmény vezetősége képtelen ezeket a dolgokat úgy kezelni, ahogyan kellene, úgy gondolom, hogy magáért beszél. Abban a pillanatban, amikor az igazgató úr bejelentkezett hozzám, a legrövidebb időn belül fogadtam és 15 percen belül megoldottuk a problémát. Az intézmény vezetőségének a munkájával egyáltalán nem vagyok elégedett, és ezt elmondtam már egy évvel ezelőtt. Ez az egyik reakció az egészre, hogy az uzsonnák beszüntetésével próbálják sarokba szorítani az önkormányzatot, és próbálnak ott is botrányt csinálni, ahol nem kellene. Ez egy politikai játszmának a része, amely során úgy gondolom, hogy nem kellene a gyerekeket felhasználni és megengedni, hogy ez megtörténjen. Szabadka költségvetése stabil. Az a gond, hogy valaki megengedi magának, hogy ignorálja azt a kommunikációt, ami szükséges. Ehelyett, amikor pénteken megbeszéltük és megoldottuk a kérdést, hétfőn még jobban lecsökkentették a gyerekek uzsonnáztatását, az igazgató pedig elutazott nyaralni. Nekik állandó beszállítóik vannak, éves kontingensekben dolgoznak, ezeket nem lehet egyik napról a másikra módosítani. Hihetetlen, hogy milyen felelőtlen viselkedés! Három hónappal ezelőtt küldtem egy átiratot az intézmény közgyűlésének, amelyben felhívom a figyelmet arra, hogy a költségvetési felügyelőség milyen törvénytelenségeket jegyzett a költségvetésükben, el is küldték a feljelentést. A mai napig válasz nem érkezett erre az átiratra. Amíg ez a vezetőség marad az intézményben, addig az a szakadék felé halad. Ezért viszont nem a polgármester felel, az intézménynek van egy közgyűlése – amelybe három tagot az önkormányzat, hármat a szülők, hármat pedig maga az intézmény delegál. Ezeket a lépéseket nekik kell megtenni – magyarázta Maglai.

A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója szabadságát tölti, helyetteseivel, a közgyűlés elnökével és tagjaival lapzártánkig nem sikerült kapcsolatba lépnünk. A témát lapunk hasábjain az elkövetkező napokban nyomon követhetik.